5/7
Dynia o zielonym zabarwieniu? Owszem! To odmiana Muscat de...
fot. pixabay.com/Hans

Dynia prowansalska

Dynia o zielonym zabarwieniu? Owszem! To odmiana Muscat de Provence, często zwana też prowansalską lub muszkatołową. Miąższ ma lekko słodki, co warto wykorzystać przy przetworach lub zupach-kremach.

6/7
Wśród dyń pojawia się też mała, podłużna, o zabarwieniu...
fot. pixabay.com/Hans

Dynia makaronowa

Wśród dyń pojawia się też mała, podłużna, o zabarwieniu zielono-pomarańczowo-żółtym. Nazywa się ją makaronową, gdyż po obróbce cieplnej włókna kłębią się w środku niczym klasyczne makaronowe nitki. Można je dorzucić do sosu lub zapiekanki warzywnej.

7/7
W sklepach widać też dynie Nelson, mają szaro-niebieską...
fot. GettyImages/Miles Nelson Photography

Dynia Nelson

W sklepach widać też dynie Nelson, mają szaro-niebieską skórę, niewielką ilość nasion i aromatyczny miąższ. W kuchni robi się z nich placki, pieczywo lub zupy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Senatorowie przyjechali do Słońska. Rozmawiają tu o przyszłości parków narodowych

Senatorowie przyjechali do Słońska. Rozmawiają tu o przyszłości parków narodowych

Muzeum Ziemi Wschowskiej zaskoczy nas róznorodnością tematów podczas Nocy Muzeów

Muzeum Ziemi Wschowskiej zaskoczy nas róznorodnością tematów podczas Nocy Muzeów

Polecamy

Senatorowie przyjechali do Słońska. Rozmawiają tu o przyszłości parków narodowych

Senatorowie przyjechali do Słońska. Rozmawiają tu o przyszłości parków narodowych

W tym żagańskim hotelu można nagrywać horrory!

W tym żagańskim hotelu można nagrywać horrory!

Pijana matka wiozła swoje dziecko do przedszkola. Na miejsce przyjechał ojciec

Pijana matka wiozła swoje dziecko do przedszkola. Na miejsce przyjechał ojciec