- To najsmaczniejsze targi na jakich byliśmy - mówili gorzowianie (wideo)

Tomasz Rusek 0 95 722 57 52 [email protected]
Podczas imprezy można było spróbować m.in. chleba ze smalcem. Rozdawała go pani Magda
Podczas imprezy można było spróbować m.in. chleba ze smalcem. Rozdawała go pani Magda fot. Tomasz Rusek
Udostępnij:
W sobotę o 10.30 rozpoczęły się Lubuskie Kulinaria Regionalne. Potrwają to niedzieli, do 17.00. Jednocześnie trwa I Gorzowski Festiwal Piwny. Największy hit pierwszego dnia imprezy? Oj, lista by była długa.

W hali przy ul. Przemysłowej stoisk jest niemal 50. - Każdy znajdzie coś dla siebie. Są świeże owoce i warzywa, nalewki, piwa, zjawili się producenci pysznych ogórków, wędlin, regionalnych dań, a także hotele - wylicza Małgorzata Pera z wydziału rozwoju i promocji, który imprezę zorganizował.

Frekwencja jak nigdy

Piwo z rodzinnego browaru koło Wschowy było jednym z targowych hitów. Pni Martyna miała ręce pełne roboty.
Piwo z rodzinnego browaru koło Wschowy było jednym z targowych hitów. Pni Martyna miała ręce pełne roboty. fot. Tomasz Rusek

Podczas imprezy można było spróbować m.in. chleba ze smalcem. Rozdawała go pani Magda
(fot. fot. Tomasz Rusek)

Tak wielu odwiedzających nie było w hali od dawna. Jeszcze przed otwarciem pomiędzy boksami spacerowali pierwsi odwiedzający. Potem przewijały się setki osób. - Jesteśmy na każdych targach, głównie z ciekawości. Ale dziś chcemy zrobić zakupy. Owoce są pierwsza klasa, ceny w miarę. Może też skosztujemy jakichś pyszności, widziałem fantastyczne wędliny - mówili przed 11.00 Maria i Waldemar Jasiewiczowie.

Najwięcej chętnych do próbowania było przy stoisku hotelu Qubus. Każdy mógł tu skosztować pysznego kawałka mięska smażonego w buchających płomieniach (za paliwo robił koniak) w towarzystwie lekkiej sałatki. Niektórzy niczego tu nie jedli, a jedynie patrzyli jak szef kuchni Dawid Szkudlarek... rzeźbił w arbuzach. Serduszka, napisy, róże - wyglądały niesamowicie.

- To dość trudne, trzeba dużo trenować i uważać na palce. Na Zachodzie to popularny sposób na zdobienie stołów, u nas dopiero zaczyna być moda na takie rzeźby - mówił naszemu reporterowi.

Co krok było coś pysznego. Tu jabłka, tam chleb ze smalcem, kapusta kiszona, ogóreczki, pieczywo jeszcze gorące, bo prosto z pieca, lody, gofry, mniam! Hitem okazały się potrawy przygotowane przez gospodynie z Murzynowa. Gołąbki bez kapusty, kotlety jarskie, kociołek Longina... Do tego ciasta, bigos, pierogi, kopytka. Nic dziwnego, że książka pochwał i wspomnień przechodziła z rąk do rąk.

No to zdrowie

Piwo z rodzinnego browaru koło Wschowy było jednym z targowych hitów. Pni Martyna miała ręce pełne roboty.
(fot. fot. Tomasz Rusek)

Na parkingu przed halą wielbiciele piwa mogli poczuć się jak w raju. Zjechało się kilka browarów, a I Gorzowski Festiwal Piwny rozpoczął się przed czasem - tylko było chętnych do spróbowania ciemnych i jasnych...

Niektórzy przyjechali naprawdę z daleko. Tak jak koledzy: Bernard z Warszawy i Grzegorz z Ostrowca Świętokrzyskiego. - Mieliśmy być chwilę, tylko kupić samochód. Ale zobaczyliśmy, że jest fajna impreza, postanowiliśmy więc, że wracamy do siebie dopiero w niedzielę. Pomysł na piwny festyn pierwszorzędny! - chwalili (na stoliku czekał już solidny zapas niemieckiego Frankfurter Premium).

Objawieniem było piwo z rodzinnego browaru nieopodal Wschowy. - Rewelacyjne piwo. Inne od tych popularnych, takie głębokie, smaczne, orzeźwiające - smakował Paweł Gawelczyk.

Wpadnijcie koniecznie

Przypominamy: w sobotę zabawa przy ul. Przemysłowej potrwa do 22.00. W niedzielę targi zaczynają się o 10.00 i potrwają do 17.00. Festyn piwny ma kusić dłużej - do 20.00.

Jutro największym hitem może się okazać konkurs na wypiek z jabłkiem. Plebiscyt na najlepsze ciacho zaczyna się także o 10.00. Wyniki i zwycięzcę poznamy o 12.00.

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

j
janos
Byłem natych targach,parodia,ceny z kosmosu,porcja ryby 20zł.drożej jak wrestauracji!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nigdy nie wybiorę się na taką imperze,chcą się promować czyimś kosztem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PIWO
z Witnicy droższe jak w sklepie osiedlowym !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
t
też zawiedziony
o 16 a o 17 koniec targów ???? coś chyba z twoimi informacjami też nie tak ! mówimy o niedzieli a nie o sobocie ! dla kogo o 16 maja być otwrte ? - żywego ducha tam nie będzie kolo popatrz ile imprez sportowych czeka w telewizorni !!!
S
Scofield
Oficjalnie ogrodki mialy byc otwarte od 16. Trzeba sie zapoznac z programem, a nie marudzic w dodatku bez wiedzy.
l
luizi
godzina 12 ogódki piwne zamknięte - piwo z frankfirtu można pooglądać przez szybę ( lipa !! po co te namioty i stoły ? dla kogo ? a w chali tak jakoś .......... ogólna ocena 3 !
b
bytek
Czym się Pan, Redaktorze, tak zachwycił?
Marniutkie te Targi, ubożutkie - a artykuł: typowa propaganda sukcesu...
Sukcesu?
Dodaj ogłoszenie