Przekąski sylwestrowe:Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym
Przekąski sylwestrowe: Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 100 g ryżu parabolicznego
- 2 garście groszku świeżego lub mrożonego
- papryka świeża czerwona
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach sosie własnym (130 g)
- sos czosnkowy
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Dodać zielony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i cząstki tuńczyka. Doprawić do smaku pieprzem, dodać sos czosnkowy i wymieszać.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zobacz również: Potrawy na sylwestra. Recykling po świętach
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Przekąski sylwestrowe:Jajka faszerowane w wersji light
Przekąski sylwestrowe: Jajka faszerowane w wersji light
Składniki:
- 8 jajek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, papryka słodka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Wszystkie żółtka
i jedno całe jajko drobno posiekać, dodać musztardę francuską, jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Powstałym nadzieniem napełnić połówki jajek. Dodatkiem do jajek faszerowanych mogą być grzybki marynowane, orzechy, pomidorki lub zioła.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zobacz również: Potrawy na sylwestra. Recykling po świętach
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Przekąski sylwestrowe: Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym
Przekąski sylwestrowe: Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym
Składniki:
- bagietka pszenna – 8 kromek o szerokości 1 cm
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżka sosu musztardowo-paprykowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżej bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać sos musztardowo-paprykowy, posiekany drobno czosnek i bazylię. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Nakładać na ciepłe tosty przygotowane z bagietki.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zobacz również: Potrawy na sylwestra. Recykling po świętach
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Przekąski sylwestrowe: Ślimaczki z tortilli z sosem koperkowym
Przekąski sylwestrowe:Przekąski sylwestrowe:Ślimaczki z tortilli z sosem koperkowym
Składniki:
- placki tortilli
- sałata masłowa
- łosoś wędzony na zimno plasterkowany
- świeży ogórek
- sos koperkowy
- świeży rozmaryn
Wykonanie:
Placki tortilli posmarować z jednej strony sosem koperkowym. Na sos położyć liście sałaty, świeży rozmaryn, plasterki łososia oraz cienkie i długie plastry ogórka. Tak przygotowane tortille zwinąć ciasno, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i każdy związać długim szczypiorkiem.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Zobacz również: Potrawy na sylwestra. Recykling po świętach
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news