9/11
SKŁADNIKI:...
fot. sxc.hu

Karpie w białym sosie

SKŁADNIKI:
żywe karpie o wadze około 1 kg,
cytryna 1 szt
1 kawałek selera
cebula 1 szt
czerwone wytrawne wino 1 kieliszek
piwo ciemne 1 szklanka
cukier 2-3 kostki
1 łyżka oleju.
powidła śliwkowe 1 łyżka
50 g migdałów
50 g pierników
rodzynki 50 g
skórka z cytryny, pieprz czarny
groszek
imbir 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:
Żywe karpie należy zabici, krew zebraną wlać do filiżanki, do której wcześniej wyciskamy sok z połowy cytryny. Rybę oczyścić, pokroić na kawałki, posolić i umieścić w chłodnym miejscu na 20 minut.
Następnie umieścić rybę w płaskim garnku i zalać 1/2 litra bulionu, dodać seler pokrojony w słupki, duża cebule, czerwone wytrawne wino, cienko pocięte plasterki skórki z cytryny, czarny pieprz, imbir mielony i sok z połowy cytryny.

Gdy ryba jest już ugotowana , ostrożnie przenieść ja na podgrzany talerz i trzymać w cieple.

Warzywa przetrzeć przez grube sito metalowe, dodać do nich krew karpia, piwo, cukier, powidła śliwkowe, pokruszone pierniki, obrane i posiekane migdały, rodzynki i masło. Sos gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, a po schłodzeniu lekko do smaku i zalać gorącą rybę.

Przepis Czytelniczki Beaty Łużyńskiej

10/11
Składniki:włoszczyzna, 1 średni karp, sól, biały pieprz do...
fot. mat.prasowe

Karp w galarecie z żółtym serem

Składniki:włoszczyzna, 1 średni karp, sól, biały pieprz do smaku, kilka plastrów żółtego sera natka z pietruszki, żelatyna, cytryna

Przygotowania: Warzywa pokrój w cząstki, rybę podziel na części, zalej wodą, osól, gotuj razem z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.Dobra rada: Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.

11/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Karp w śmietanie

Składniki:
1 sprawiony karp
0,5 l śmietanki (najlepiej kremówki)
1 duża cebula
przyprawa typu vegeta
mała paczka rodzynek
tarta bułka
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
karpia pokroić na kawałki i poprzekładać cebulą obraną i pokrojoną w krążki. Zostawić najlepiej na noc w chłodnym miejscu. Następnie wyjąć rybę z cebuli i natrzeć przyprawami. Zostawić na 2 godziny. Potem rybę panierować w tartej bułce i smażyć na oliwie. Usmażoną rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać oliwą ze smażenia, śmietaną i posypać rodzynkami. Przykryć i włożyć do piekarnika o temp. 180 st. C na 20 minut.
Przepisy Czytelniczki Wieńczysławy Piórkowskiej

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Polecamy

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Yellowstone po gorzowsku, czyli miniranczo w środku miasta. To genialna miejscówka!

Yellowstone po gorzowsku, czyli miniranczo w środku miasta. To genialna miejscówka!

Tak świętowali strażacy z Żar. Były medale i odznaczenia

Tak świętowali strażacy z Żar. Były medale i odznaczenia