Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Truskawkowe przepisy

Redakcja
Przedstawiamy przepisy nadesłane przez Panią Monikę Grzelczak z Żar.

Truskawki w czekoladzie

Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki mleka, łyżeczka masła, 100 g białej czekolady startej na wiórki

Przygotowanie: gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Umyte truskawki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i w wiórkach z białej czekolady. Zamiast białej czekolady można użyć cukiereczki, płatki kokosowe lub migdałowe.

Koktajl truskawkowy

Składniki: 250g truskawek, 250 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie: owoce rozdrabniamy mikserem. Dodajemy miód i jogurt. Ponownie miksujemy i gotowe. Kubek z koktajlem można udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.

Tarta truskawkowa

Składniki. Na ciasto: szklanka mąki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 10 dkg masła, sól. Na nadzienie: 4 żółtka, 250 dag truskawek, 300 ml śmietanki kremówki, 13 dkg cukru, zapach waniliowy, galaretka truskawkowa.

Przygotowanie: masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść. Wyłożyć ciastem formę i piec przez 15 minut w temp. 200 stopni. Żółtka i cukier ubić na parze. Dodać do zagotowanej kremówki. Gotować na parze cały czas delikatnie mieszając masę. Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wylać na upieczone ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki. Umyć i oczyścić truskawki. Moczyć truskawki we wcześniej przygotowanej galaretce i układać na kremie czubkiem do góry. Ponownie wstawić na 10 minut do lodówki.

Deser piankowy

Składniki: 3 galaretki o różnych smakach, puszka skondensowanego mleka niesłodzonego, truskawki.

Przygotowanie: galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy galaretka będzie schłodzona i zacznie zastygać (nie za mocno), ubić mikserem 1/3 mleka w wysokim naczyniu, dodać galaretkę i wylać równomiernie na tortownicy i ułożyć przekrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki, zrobić następną galaretkę tak samo, jak poprzednio. Zmiksować z mlekiem, wylać następną warstwę, ułożyć truskawki. Na koniec wylać ostatnią warstwę. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić tak, jak tort.

Makaron z truskawkami

Składniki: 400g makaronu (najlepszy będzie świderki), 0,5 kg truskawek, 2 łyżki śmietany 12%, 3 łyżeczki cukru.

Przygotowanie: truskawki umyć, obrać z szypułek, rozgnieść (nie do końca), dodać śmietanę i cukier, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu rozłożyć na porcje i polać każdą sosem truskawkowym. Najlepsze zamiast gorących potraw na upalne dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska