MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Trzy podstawowe składniki i gotowe pyszne danie (przepis)

Redakcja
Smacznego!
Smacznego! Makarony Międzybrodzkie
W wielu przypadkach szybko i łatwo oznacza również pysznie! Tak właśnie jest w przypadku makaronu z serem i boczkiem w delikatnym, mlecznym sosie.

Czas wykonania: ok. 30 min
Dania dla 3 - 4 osób.

Składniki:
- Makaron kolanka - 250 g
- Starty żółty ser - ok. 1 szklanki
- Boczek - 5 plastrów
- Mleko - 2 szklanki
- Masło - 1 łyżka
- Natka pietruszki/szczypiorek
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos.
Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy boczek.
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek).
Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska