Czas wykonania: ok. 30 min
Dania dla 3 - 4 osób.
Składniki:
- Makaron kolanka - 250 g
- Starty żółty ser - ok. 1 szklanki
- Boczek - 5 plastrów
- Mleko - 2 szklanki
- Masło - 1 łyżka
- Natka pietruszki/szczypiorek
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos.
Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy boczek.
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek).
Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?