Chodzi o „Makrelę wędzoną NG Tusza C” o nr partii 404889A i datą przydatności do spożycia 28.04.2015, wyprodukowaną przez firmę Koral S A. z Tczewa. W przypadku posiadania takiego produkty należy zwrócić go do sklepu lub zniszczyć.
Producent makreli poinformował odbiorców produktu o zagrożeniu i konieczności wycofania go ze sprzedaży.
Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje, że wszystkie szczepy bakterii z rodzaju Salmonella powinny być traktowane jako potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych. Ich obecność w żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami.
Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?