Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uważaj, co jesz! Piekarze często nas oszukują. Podpowiadamy, jak kupić dobry chleb

Tatiana Mikułko 95 722 57 72 [email protected]
Najlepszej jakości chleb zachowuje świeżość nawet 10 dni. Nie pleśnieje!
Najlepszej jakości chleb zachowuje świeżość nawet 10 dni. Nie pleśnieje! fot. archiwum
Prawdziwy chleb powinien mieć tylko cztery składniki: mąkę, wodę, zakwas i sól. Jeśli w składzie znajdziemy też zakwaszacz, ulepszacz lub karmel, oznacza to, że producent chce nam wcisnąć podróbkę. Nie dajmy się!

Kto pamięta zapach i smak prawdziwego, polskiego chleba? Moja babcia piekła go z mąki żytniej w specjalnym piecu chlebowym. Najlepiej smakował z masłem. I nigdy nie pleśniał. W przeciwieństwie do pieczywa, które teraz możemy kupić w supermarketach. Albo są sztucznie nadmuchane, przypominają watę, albo się kruszą podczas krojenia. Smakują jak nie chleb, który powinien być lekko kwaskowaty. Niestety, piekarze, oszczędzając pieniądze, idą na skróty i karmią nas podróbkami. Kto ma czas na to, by zakwas na chleb rósł kilka dni i by codziennie go doglądać?

O tym na co zwrócić uwagę kupując chleb przeczytasz w sobotę w papierowym wydaniu Magazynu "Gazety Lubuskiej"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska