Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Białkowie opowiedzą, jak to z chlebem było

(beb)
Eugeniusz Niparko wraz z innymi osobami z Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa, upowszechnia od dawna dawne tradycje.
Eugeniusz Niparko wraz z innymi osobami z Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa, upowszechnia od dawna dawne tradycje. Beata Bielecka
W sobotę w Białkowie o 11.00 rozpocznie się impreza edukacyjno-integracyjna " Jak to z chlebem było - od ziarenka do bochenka". - Jest to żywa lekcja historii ukazująca młodszemu pokoleniu proces powstawania chleba - mówi Leokadia Szołtun, prezes Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa.

Będzie można zobaczyć tradycyjne metody zbioru przy pomocy sierpa i kosy, obserwować młócenie cepem i mielenie zboża na żarnach oraz wziąć udział w pieczeniu chleba w przewoźnym piecu chlebowym. - Jeżeli ktoś jest w posiadaniu sierpa albo kosy to zapraszamy na pole żniwne gdzie odbywać się będą pokazy koszenia tym starodawnym sprzętem - zachęca L. Szołtun. - Będzie też okazja żeby poznać sposoby wiązania snopów i stawiania je w kupy. Zapraszamy szczególnie młodych, którzy takie żniwa znają tylko z opowiadań dziadków - dodaje. Poza tym, jak opowiada Eugeniusz Niparko z TMPiB organizatorzy przygotowali wiele atrakcji: wspólne biesiadowanie, występy zespołów ludowych, gry i konkursy dla dzieci.

Wszystkie informacje o Przystanku Woodstock 2014:**Przystanek Woodstock 2014 - program, koncerty, goście **

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska