Cukier droższy, mąka droższa, margaryna droższa, masło droższe, czekolada droższa, warzywa droższe... Ale są też produkty, które potaniały. Tradycyjnie przed Świętami Wielkanocnymi sprawdziliśmy ceny wybranych artykułów w marketach w Gorzowie i Zielonej Górze i porównaliśmy z tymi, jakie były rok, dwa, trzy i cztery lata temu.
Zobacz również: Zielona Góra. Jarmark Wielkanocny Kraszanka 2019
W jednym z marketów w Zielonej Górze przyglądamy się białej kiełbasie, której jest tu aż pięć rodzajów. Niedźwiedzia kosztuje 14,95 zł/kg, czosnkowa - 17,99, zwykła biała - 13,99, frankfurterki - 19,99, a meksykańska - 16,99.
- Pomóc w czymś, wyjaśnić, podpowiedzieć? - zagaduje mężczyzna ubrany na biało, który pojawia się po drugiej stronie chłodziarki. To sklepowy masarz. - Sam te wszystkie kiełbasy robiłem, z łopatki, nie są z byle czego - podkreśla. Na opakowaniach widzimy informację o 93 proc. zawartości mięsa.
- Dlaczego ta kiełbasa nazywa się biała? Czym różni się od innych? - podpytujemy.
- Jest surowa, nie jest peklowana, nie jest wędzona - odpowiada masarz. - Do peklowania używa się...
- Peklosoli - wchodzimy w słowo.
- Różnie nazywa się tę substancję, ale trzeba wiedzieć, że ona jest szkodliwa - zaznacza masarz. - Na przykład w Danii jej się nie używa. Oglądałem niedawno w telewizji program, w którym mówili, że Dania wygrała spór z Unią Europejską i nie musi peklować mięsa na kiełbasę. W Danii kiełbasa jest szara, a nie brązowa.
My tymczasem skusiliśmy się na białą meksykańską, doprawioną chili i kminem rzymskim. Smaczna, wyrazista, intrygująca, choć raczej dla miłośników ostrzejszych potraw...
Na ryneczku w Zielonej Górze zwykła biała kiełbasa kosztuje 20-21,90 zł/kg, a cienka - 24-25. Można trafić także na białą kiełbasę z dziczyzny w cenie 35 zł/kg - pyszna, oryginalna, warta grzechu. Na targowisku kupimy też peklowane: karkówkę - 20 zł/kg, golonkę z kością - 12 czy golonkę bez kości w siatce - 17. Za wędzoną szynkę zapłacimy 33 zł/kg, schab - 35, polędwicę - 40, ogonówkę - 33, ligawę - 34. A amatorzy dziczyzny znajdą pewnie pasztet czy pieczeń na świąteczny stół.