WIGILIA WEGETARIAŃSKA.12 potraw wigilijnych wegetariańskich i wegańskich. Przepisy na wegetariańskie [POTRAWY WIGILIJNE wegetariańskie]

oprac.mawZaktualizowano 
Potrawy wegetariańskie na wigilię. unsplash.com
WIGILIA WIEGETARIAŃSKA. 12 POTRAW WIGILIJNYCH wegetariańskich i wegańskich. Co można przygotować na Wigilię wegetariańską? Podajemy sprawdzone przepisy na wegetariańskie potrawy, które na pewno sprawdzą się podczas świąt. Wigilia wegetariańska i ciekawe, sprawdzone przepisy.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA . Zastanawiacie się, co przygotować? Nie macie pomysłów na smaczne potrawy? Mamy dla Was zestaw 12 potraw wegeteriańskich i wegańskich, które na pewno sprawdzą się podczas świąt i posmakują nie tylko wegetarianom. Co podać na wigilijny stół? Proponujemy m.in. śledzie marynowane z kotletów sojowych czy pasztet z cukinii i orzechów. Oczywiście nie można zapomnieć także o tradycyjnych potrawach wigilijnych. Kutia, pierogi, zupa grzybowa, barszcz.

WIDEO: Gotuję - nie marnuję

12 POTRAW WIGILIJNYCH. WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE POTRAWY WIGILIJNE, LISTA 12 POTRAW, PRZEPISY

1.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Przepis na "śledzie" marynowane z kotletów sojowych

Składniki:
* paczka kotletów sojowych
* sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów
* olej do smażenia

Zaprawa z octu:
* cebula
* marchew
* pietruszka
* seler
* 1/2 szklanki wody
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* 3-5 ziaren ziela angielskiego
* liść laurowy
* 1/2 szklanki octu

Przygotowanie: ponad jeden dzień
Kotlety ugotować w jakimś wywarze (każdy już ma na to swój sposób), a następnie delikatnie podsmażyć na patelni.
Warzywa pokroić w talarki i ugotować w wodzie z solą, cukrem i przyprawami. Po ugotowaniu dodać ocet. Wywar ostudzić. Kotlety ułożyć warstwami w jakimś pojemniku i zalać zimną zaprawą z octu. Przykryć i wstawić na 2 dni do lodówki.

Czytaj również: ŚWIĄTECZNA ZUPA GRZYBOWA. Jak ją przygotować? Poznaj przepis!

2.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Tarta szpinakowo-pieczarkowa

Ciasto:
* 200 g mąki
* 125 g zimnego masła
* 3 łyżki zimnej wody
* olej do smarowania formy
* trochę soli
Farsz:
* ok. 10 pieczarek
* ok. 4 łyżki szpinaku (mrożonego)
* 2 łyżki śmietany
* ząbek czosnku
* przyprawy wg uznania (np. chilli, gałka muszkatołowa)
* szczypta soli
* ser żółty lub jakikolwiek (np. mozzarella)

Przygotowanie: 15-30 minut
Zagniatamy ciasto, smarujemy brytfankę olejem, wykładamy ciasto (boki mają się "unosić do góry"). Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 10-15 minut, temperatura 180 stopni C.
W międzyczasie robimy farsz. Smażymy pieczarki, pokrojone na cząstki, do tego dodajemy szpinak, śmietanę i resztę. Na upieczone ciasto wykładamy wszystko, na wierzch kładziemy dużo żółtego sera i zapiekamy.

3.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa

Składniki:
* opakowanie makaronu lasagne
* 1 cukinia
* 2 cebule
* 2 papryki
* ok. 5 garści małych pieczarek (albo większych, ale wtedy je kroimy)
* ponad 500 g przecieru pomidorowego z kartonika lub własnej produkcji
* zioła, najlepiej świeże: bazylia i rozmaryn
* czosnek - ile kto lubi
* ok. 2 łyżki mąki
* oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie: ponad 60 minut
Sos 1: przecier pomidorowy (ok. 500 g) + bazylia i rozmaryn, pokrojone listki + czosnek.
Sos 2: smażona na oleju cebulka i czosnek + mąka + przecier.
Na dno sos 1, następnie makaron, pocięta w plasterki i usmażona cukinia, makaron, sos 1, pokrojone w kostkę i usmażone papryka i cebulka, makaron, sos 1, pieczarki usmażone w całości (jeśli są wystarczająco małe), makaron, na górę sos 2.
Całość pieczemy.

4.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Kotlety z selera

Kotlety z serlera, to ciekawa propozcja nie tylko dla wegetarian. pixabay.com

Składniki:
* 1 pokrojona cebula
* 1 rozdrobniony ząbek czosnku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka wody
* 1 duży starty korzeń selera
Wszystko podsmażyć do momentu aż cebula będzie miękka. Następnie dodać: 2 szklanki wody zagotować i dodać:
* 2 szklanki płatków owsianych
*1 łyżeczka majeranku lub oregano
* szczypta bazylii
* 1 łyżeczka soli
Odstawić na pół godziny. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w niewielkiej ilości oleju.

5.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Pasztet z cukinii z orzechami

Składniki:
* 1/2 kg cukinii
* 10 dkg orzechów laskowych
* 1 cebula
* olej do smażenia
* 1 łyżeczka sezamu
* 1 łyżka kminku, kurkuma (szczypta)
* imbir mielony (2 szczypty)
* sól, czarny pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
* 7,5 dkg płatków owsianych
* 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Cukinie obrać ze skóry (niekoniecznie). Pokroić w grubą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Cebule skroić w kostkę. Do rondla na rozgrzany olej wrzucamy cebule, cukinię i orzechy. I przysmażamy do momentu, jak cukinia będzie miękka, a orzechy i cebula "zbrązowieją".
W drugim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy sezam, kminek, imbir i kurkumę. Mieszamy i smażymy około 2 minut, aż się przysmażą.
Do odsączonej z tłuszczu cukinii z orzechami dodajemy płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, przysmażone nasiona z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy na keks wysmarowanej olejem i wysypanej bułką. Pieczemy około 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.

6.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Majonez vege

Jak zrobić wegetariański majonez?
Składniki:
* 5 łyżek mleka w proszku niegranulowanego
* 2 łyżki wody
* 1 szklanka oleju słonecznikowego
* 2 łyżeczki musztardy
* sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Z mleka i wody zrobić papkę tak, aby nie było grudek. Następnie wrabiać olej. Jeśli powstała konsystencja jest za gęsta, wystarczy dodać wody. Jeśli za rzadka - oleju. Całość dobrze miksujemy, a na koniec dodajemy musztardę i sok z cytryny (dodajemy ją powoli, stale miksując, aby się nie zwarzył). Ewentualnie posolić do smaku.
AUTORKA PRZEPISÓW: Dominika Kąkol

7.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: zapiekanka z warzywami

Składniki:
300 g makaronu – świderki
1/2 słoiczka pomidorów
250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
1/3 małej cukinii
2–4 pomidory, np. śliwkowe
1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej
(młodej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli, pieprz
1 łyżka oleju spod pomidorków

Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na
mniejsze kawałki. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz
ziołami. Zapiekaj w temp. 180 st. C z termoobiegiem przez ok. 15 minut.
Autor: mat. prasowe

8.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA:Włoska beza z owocami

Składniki:
Beza włoska
* 4 białka
* 1 łyżeczka białego octu winnego
* 225g cukru
* 6 łyżek stołowych wody
Nadzienie
* 300ml bitej śmietany
* 1 łyżeczka skórki ze świeżej pomarańczy
* 250g malin
* 150g jagód
* cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
2. Wyłóż formę do pieczenia papierem.
3. Wrzuć do miski białka jajek. Upewnij się, czy miska jest perfekcyjnie czysta.
4. Ubij białka mikserem na sztywną pianę.
5. Dolej łyżeczkę octu winnego.
6. Teraz czas na syrop. W rondelku zmieszaj cukier z wodą i podgrzewaj mieszając na średnim ogniu. Jeśli jakieś drobinki przykleją się do boków rondelka, to zlikwiduj je pędzelkiem i upewnij się czy się rozpuściły.
7. Kiedy cukier się rozpuści, doprowadź wszystko do wrzenia.
8. Kiedy syrop osiągnie odpowiednia temperaturę, wlej go do białek. Zrób to spokojnie, bez pośpiechu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką.
9. Gdy już wlejesz cały syrop, dalej trzep pianę dopóki całość nieco nie wystygnie i nie stanie się lśniąca i sztywna.
10. Poczekaj aż całkowicie wystygnie.
11. Weź woreczek do dekorowania i wypełnij go powstałą miksturą. Wyciśnij na papier do pieczenia 16 grubych kawałków, każdy po 6 cm długości.
12. Włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 60 minut, aż stanie się jędrne.
13. Wyłącz piekarnik i otwórz jego drzwiczki. Poczekaj aż beza wystygnie.
14. Zmiksuj razem śmietanę, skórkę pomarańczową i miód.
15. 8 bez pokryj świeżym kremem, malinami i jagodami.
16. Przykryj pozostałymi 8 bezami i posyp cukrem pudrem.
Przepis: Jenny/ Polsat Food Network

9.

Wigilia wegetariańska. unsplash.com

WIGILIA WEGETARIAŃSKA:Zakwas z buraków i barszczyk do picia

Składniki:
zakwas:
1 kg buraków,
2 litry wody,
piętka lub skórka razowego chleba,
1 czubata łyżka soli,
3 listki laurowe,
3 ząbki czosnku,
3-5 ziarenek ziela angielskiego.
barszczyk:
włoszczyzna,
kilka grzybków suszonych,
około 2-3 litrów wody
2 kg buraków,
3 ząbki czosnku,
2-3 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
cukier
zakwas z buraków

Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub słoiku, na przemian z czosnkiem, listkami i zielem, wrzucić kawałek chleba. Zagotować wodę z solą, wystudzić i zimną zalać buraki. Odstawić na 3 - 5 dni.
W garnku ugotować wywar, wrzucając wszystkie składniki, oprócz zakwasu i pieprzu,tak by wszystko było zalane wodą. Gdy warzywa są już miękkie przecedzić całość. Dodać zakwas, również przecedzony, doprawić solą, cukrem i pieprzem, podgrzewać do momentu zagotowania i od razu wyłączyć, żeby barszczyk nie stracił intensywnego koloru i klarowności. Można podać z uszkami, pierogami, krokietami. Na Wigilię wywar ugotować bez mięsa, doprawiać podobnie.
autorka: Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Pyszne domowe ciasta od babci Marysi. Poznaj sprawdzone prze...

10.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Składniki na gołąbki:
kapusta świeża - 1 duża sztuka
kasza gryczana - 1 kg
cebula - ½ kg
masło - 150g
czosnek - 5 ząbków
sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu. Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Pokrojoną w kostkę cebulę, masło - poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć. Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.

Składniki na grzyby w śmietanie:
- podgrzybek świeży lub mrożony - ½ kg
- kurka świeża lub mrożona - ½ kg
- cebula - 3 średnie szt.
- olej - 3 łyżki
- śmietana kwaśna 18% - ½ l
- śmietanka słodka - 300ml
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
Autor: mat.prasowe

[/i]Lubisz gotować? To może ciebie zainteresować:

11.

WIGILIA WEGETARIAŃSKA: Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

Składniki:
Ciasto
400g startej marchewki
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
170 g drobnego cukru trzcinowego
4 jajka
170 g oleju
7 plasterków ananasa z puszki
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
garść drobno posiekanych orzechów laskowych
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Krem mascarpone
1 opakowanie serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180st. C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę zetrzeć w malakserze. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i resztą przypraw. Wymieszać. Do drugiego naczynia wsypać cukier, dodać olej i jajka. Energicznie wymieszać wszystko trzepaczką. Połączyć zawartość obu naczyń. Dokładnie wymieszać. Dodać marchewkę, ananasa. Wszystko razem wymieszać. Masę przelać do tortownicy. Piec przez ok. 60 minut.

Krem mascarpone:
Serek mascarpone umieścić w misce i miksować na wolnych obrotach miksera przez niecałą minutę, aż utworzy się jednolita masa. Dodać cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszać.
Ostygnięte ciasto posmarować kremem, opcjonalnie można posypać orzechami, wiórkami kokosowymi, migdałami, itd.
Autorka: Ewelina Garczyk z Ośna Lubuskiego

12.

Pierogi można przygotować na wiele sposobów np. z soczewicą, pieczarkami, tofu. pixabay.com

WIGILIA WEGETARIAŃSKA:Pierogi z fasolą

Składniki:
500 g fasoli typu jaś, suszone grzyby, cebula, sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Fasolę moczymy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Grzyby też moczymy na noc. Ugotowana fasolę mielimy razem z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i podsmażoną wcześniej cebulką. Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki gorącej wody, 1/4 zimnej wody, łyżeczka oliwy, sól. Mąkę sparzyć gorącą wodą. Odczekać minutę, potem dolać zimnej wody, łyżeczkę oliwy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie jak plastelina. Jeśli ciasto się klei, trzeba dodać więcej mąki.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka. Nadziewamy je farszem i dokładnie kleimy po bokach. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy tak długo, aż wypłyną na wierzch. Podajemy polane tłuszczykiem i zrumienioną cebulą.
Przepis Koła Gospodyń z Bobrówka


WIDEO: Anna Starmach zdradziła przepisy na zapiekanki makaronowe. Juror programu "MasterChef" pokazała, jak zrobić: maccaroni&cheese, lasagne z patelni, zielone canneloni oraz makaronowy tort.

źródło: Dzień Dobry TVN/z-news

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3