Winiarze zgodnie twierdzą, że rozwój winiarstwa musi iść w kierunku produkcji. - Podstawa to produkcja i sprzedaż wina - mówi Wojciech Sytar, prezes stowarzyszenia skupiającego lubuskich winiarzy.
Podczas gali degustowano to, co wyprodukowali winiarze. Rocznik 2012 to głównie wina czerwone. Wyprodukowane w znacznie trudniejszych warunkach niż te, które panują w Hiszpanii czy we Włoszech. Mimo wszystko powoli widać wyraźnie, że powstaje marka lubuskich win i to cieszy najbardziej.
Winiarze zebranie na gali to winnice, które brały udział w akcji Paszport Lubuskiego Odkrywcy, której głównym celem było promowanie turystyki winiarskiej oraz historii lubuskiego winiarstwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?