Wspólne gotowanie z mistrzem kuchni Kurtem Schellerem [ZDJĘCIA, WIDEO]

Artur Szymczak
Artur Szymczak

Wideo

Zobacz galerię (46 zdjęć)
W niedzielę (13 marca) w hotelu Fado odbyło się wspólne gotowanie z Kurtem Schellerem. W ramach Akademii Kulinarnej mistrz zaserwował niesamowite dania, które pobudziły kubki smakowe najbardziej wybrednych gości.

- Nasi goście byli zainteresowani spotkaniem z kuchnią Kurta Schellera i stąd to spotkanie. Po raz pierwszy z mistrzem spotkaliśmy się trzy lata temu, gdy nasi kucharze zdobyli pierwszą nagrodę w konkursie kulinarnym - mówi Małgorzata Wrońska, dyrektor hotelu Fado.

Goście mieli okazję, by wspólnie z mistrzem kuchni przygotowywać dania i je gotować. - Najbardziej do gustu przypadł mi deser. Zadawałam pytania panu Kurtowi jak te dania były wcześniej przygotowane. To, o co pytałam, szef skrupulatnie tłumaczył. Wcześniej nie miałam do czynienia z takimi daniami - mówi Sonia Tyrka, która miała okazję gotowania z Kurtem Schellerem.

- Mieliśmy 30 gości i dlatego zaproponowałem takie dania, bo można je przygotować dosyć szybko - po spotkaniu w hotelu mówił Kurt Scheller.

Kurt Scheller

Urodził się 2 kwietnia 1952 roku w Lucernie w Szwajcarii. Będąc małym chłopcem przyglądał się pracy piekarzy i cukierników w piekarni u swojej cioci, niedaleko Interlaken. Zainspirowało go to do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie. Ukończył ją mając 19 lat. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach, m.in. w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta oraz Starwood Hotels.

Od 1991 roku mieszka w Polsce. Od razu objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Bristol. W latach 1997 - 2002 był dyrektorem pionu kulinarnego w warszawskim Sheratonie. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe. Od 2002 roku prowadzi Akademię Kulinarną. W 2003 roku został dyrektorem kulinarnym w ekskluzywnym pięciogwiazdkowym Hotelu Rialto. Polskiego Oskara Kulinarnego wręczono mu w 2005 roku.

Menu, które zaproponował Kurt Scheller

Przystawka:

  • Tatar a'la Kurt Scheller z jajkiem w koszulce i ziemniakiem

Zupa:

  • Consome z naleśnikiem

Dania główne:

  • Rolada z pstrąga na duszonej kaszy gryczanej

  • Kacza pierś po azjatycku z czarnym ryżem i warzywami stir fry

Deser:

  • Tarta tatin z gruszką

Przeczytaj też: 155 osób wystartowało w kolejnym Grand Prix Gorzowa [ZDJĘCIA]

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3