Nawet nie zdajemy sobie sprawy, może nas dopaść w centrum handlowym. Wirus przeziębienia, grypy, bakterie E.coli czy gronkowca to tylko niektóre z czających się tam zarazków. Gdzie znajdziesz ich najwięcej? Lepiej to sprawdźcie!
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Te owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów [TOP 15]
Robaki, które mieszkają w twoim domu [ZDJĘCIA]
WIDEO: Superbakteria New Delhi. Dlaczego jest tak groźna?
źródło: Agencja TVN/x-news
RESTAURACJE
Niebezpiecznym miejscem w galerii, gdzie powinniśmy zachować czujność, jest część restauracyjna, tzw. food court. Wszędzie tam, gdzie jest żywność rośnie ryzyko tzw. zakażenia krzyżowego i spożycia… drobnoustrojów.
Czytaj również: TOP 10 najbrudniejszych przedmiotów w domu [ZDJĘCIA]
WAŻNE: Podczas posiłku starajmy się nie kłaść jedzenia bezpośrednio na stoliku lub tacce. Nawet jeśli stół wygląda na czysty lub widzimy kogoś z obsługi wycierającego go szmatką, na jego powierzchni mogą gromadzić się zarazki prowadzące m.in. do zatruć pokarmowych objawiających się bólem brzucha, wymiotami czy ostrymi biegunkami.
- Wycieranie wszystkich blatów stolików tą samą szmatką nie ma sensu, ponieważ przenosimy szkodliwe bakterie np. E. coli z miejsca na miejsce. Aby uniknąć ryzyka zatruć pokarmowych, warto mieć przy sobie chusteczki jednorazowe z dodatkiem alkoholu w składzie i w razie potrzeby przetrzeć stolik przed jedzeniem. Wówczas mamy pewność, że zabijamy zarazki, a nie tylko usuwamy brud – wyjaśnia ekspert Marcin Karpiński.
źródło:Clinex Nanochem
Uważajmy na sklepowe przebieralnie. Podczas wielokrotnych przymiarek ubrań, na tkaninach może gromadzić się martwy naskórek oraz pot, co stanowi pożywkę dla bakterii. Dotyczy to również szczepów opornych na antybiotyki MRSA (np. odporny na metycylinę Staphylococcus aureus).
Czytaj również: TOP 10 najbrudniejszych przedmiotów w domu [ZDJĘCIA]
źródło:Clinex Nanochem
SKLEPOWE KOSZE
Podobnie koszyki oraz torby wielokrotnego użytku, do których pakujemy zakupy. Jedno z badań wykazało, że 72 proc. sklepowych koszyków na zakupy zawiera bakterie kałowe. Z kolei materiałowe torby, które praktycznie nigdy nie są przez nas prane, zwiększają ryzyko transmisji bakterii E.Coli i salmonella. Dzieje się tak, gdy najpierw nosimy w nich żywność np. surowe mięso, a potem ubrania.
Czytaj również: TOP 10 najbrudniejszych przedmiotów w domu [ZDJĘCIA]
źródło:Clinex Nanochem