Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wypieki Pani Doroty

Donata Wittke z Dąbrówki Wlkp.
To dwuletni syn pani Donaty, który bardzo lubi mufinki
To dwuletni syn pani Donaty, który bardzo lubi mufinki fot. Donata Wittke
W weekend zapraszamy na wypieki pani Donaty z Dąbrówki Wlkp., która uczy nas dzisiaj jak przygotować mufinki i placek z wiśniami. Pychota na deser po obiedzie.

Autorkę dzisiejszych przepisów nagradzamy książką i zapraszamy do udziału w naszym konkursie. Pomyślcie! Czy mieliście kiedyś dziesiątki tysięcy uważnych Czytelników i naśladowców swoich kulinarnych umiejętności? A taką możliwość daje Wam właśnie publikacja w "Dobrym Piątku".

Pani Donata napisała do nas: "Witam. Chciałam tym razem zaproponować coś słodkiego!!! Mój dwuletni już synek uwielbia mufinki, więc chciałam to zaproponować. Jak się pieką, to cały dom pachnie kokosem!!! A ponieważ trwa czas na wiśnie, więc proponuję kruchy placek z wiśniami. Mam nadzieję, że przepisy się spodobają.

Mufinki kokosowe (przepis na 12 sztuk)
Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki wrocławskiej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki najlepiej 18 proc. lub kremówka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub olejku do ciasta ( niekoniecznie),
  • 125 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych.
    Potrzebne będą foremki do mufinek 12 sztuk oraz forma do wypieku mufinek.

    Przygotowanie:

    Wymieszać mąkę z solą i proszkiem w jednej misce. Do śmietany dodać ekstrakty zapachowe. Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka dalej miksować. Do masy maślano-jajecznej dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników (powinny zostać grudki z ciasta). Do masy domieszać kokos. Ciastem napełnić foremki do mufinek. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (powinny być zrumienione).

    Kruchy placek z wiśniami

    Składniki:
  • 1/2 kg mąki wrocławskiej,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 4 jajka,
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kostka margaryny palmy,
  • 1 szklanka cukru, tyle wisni, aby przykryły całą blaszkę.

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na dwie części. Większą rozwałkować, włożyć na dół i ułożyć owoce. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć. Piec na złoty kolor ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska