Autorkę dzisiejszych przepisów nagradzamy książką i zapraszamy do udziału w naszym konkursie. Pomyślcie! Czy mieliście kiedyś dziesiątki tysięcy uważnych Czytelników i naśladowców swoich kulinarnych umiejętności? A taką możliwość daje Wam właśnie publikacja w "Dobrym Piątku".
Pani Donata napisała do nas: "Witam. Chciałam tym razem zaproponować coś słodkiego!!! Mój dwuletni już synek uwielbia mufinki, więc chciałam to zaproponować. Jak się pieką, to cały dom pachnie kokosem!!! A ponieważ trwa czas na wiśnie, więc proponuję kruchy placek z wiśniami. Mam nadzieję, że przepisy się spodobają.
Mufinki kokosowe (przepis na 12 sztuk)
Składniki:
Potrzebne będą foremki do mufinek 12 sztuk oraz forma do wypieku mufinek.
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z solą i proszkiem w jednej misce. Do śmietany dodać ekstrakty zapachowe. Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka dalej miksować. Do masy maślano-jajecznej dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników (powinny zostać grudki z ciasta). Do masy domieszać kokos. Ciastem napełnić foremki do mufinek. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (powinny być zrumienione).
Kruchy placek z wiśniami
Składniki:Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na dwie części. Większą rozwałkować, włożyć na dół i ułożyć owoce. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć. Piec na złoty kolor ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?