W skrócie
Mazagran nie tylko chłodził, ale również pobudzał dzięki kawie. Kilka dodatkowych procentów sprawiało, że czas mijał w milszym nastroju. Nic dziwnego, że ciepłym popołudniem czy wczesnym wieczorem w warszawskich lokalach można było zobaczyć mnóstwo gości raczących się mazagranem. Ze źródeł Archiwum Państwowego w Warszawie, możemy się np. dowiedzieć, że w latach 30. XX w. kawiarniach mazagran kosztował ok. 1 zł. Był więc niewiele droższy od zwykłej czarnej kawy, za którą trzeba było zapłacić ok. 80 groszy. Dla kontekstu dodajmy, że średnie miesięczne zarobki robotnika wynosiły w tym czasie ok. 100 zł (w przypadku mężczyzn i ok. 50 zł dla kobiet). Pracownicy umysłowi zarabiali ok. 280 zł, a pracownice ok. 170 zł. Wojskowi zaś, wśród których mazagran był najbardziej popularny, pobierali żołd w wysokości ok. 300 zł miesięcznie (dane pochodzą z "Małego Rocznika Statystycznego 1939").
Skąd nazwa tego napoju, będącego po prostu rodzajem kawy na zimno? Według legendy wzięła się od nazwy algierskiego miasta Mazagran, pod którym francuscy żołnierze stoczyli bitwę w 1840 roku. To właśnie stamtąd przywieźli przepis na wzmacniający napój do Francji. A stamtąd rozniósł się już po wszystkich europejskich stolicach. W „Lalce” Prusa raczył się nim nawet Wokulski.
Dziś znowu napijemy się mazagranu w wielu kawiarniach, ale równie łatwo możemy przyrządzić go w domu. Potrzebujemy jedynie dobrej, mocnej kawy, lodu, cukru oraz mocnego alkoholu. Oryginalnie do mazagranu dodawało się koniaku, ale istnieją także przepisy z rumem.
Mazagran – przepis na przedwojenną kawę na zimno z alkoholem
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 300 ml mocnej kawy,
- 100 ml koniaku,
- cukier,
- lód kruszony lub w kostkach.
Jak przygotować mazagran?
- Kawę zaparzyłam, a następnie zostawiłam do ostudzenia.
- Zimną kawę posłodziłam. Mazagran powinien być dość słodki, ale należy słodzić według własnych upodobań.
- Do kawy dodałam koniak, po czym wymieszałam.
- Przygotowałam dwie wysokie szklanki, napełniłam je lodem i rozlałam do nich mazagran.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?