Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapomniane kulebiaki

(kb)
fot. Ryszard Poprawski
Nie są dziś modne, a warto czasem do nich wrócić. Zamówić je można niekiedy w restauracji lub karczmie specjalizującej się w staropolskim jadle.

Kulebiaki robione są zwykle z drożdżowego ciasta. Nadziać je można farszem mięsnym, rybnym, warzywnym. Wszelkie składnikowe kompozycje są dozwolone. Klasycznym nadzieniem kulebiaka jest też kiszona kapusta z grzybami.

Poeksperymentować również można z nadzieniem, jakie przygotowuje się do pierogów ruskich. Ilu kucharzy, tyle kulebiakowych pomysłów.

Ciasto drożdżowe można też w niektórych sytuacjach zastąpić gotowym ciastem francuskim. Będzie szybciej, może wykwintniej, choć już nie tak staropolsko.

Kulebiak Eweliny
Ciasto
Składniki:

  • pół kg mąki
  • 15 dag margaryny
  • 375 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • 5 dag drożdży.

    Przygotowanie:
    1. Mąkę posiekać z margaryną.
    2. Śmietanę wymieszać z drożdżami i żółtkami.
    3. Mieszankę dodać do mąki i zarobić ciasto. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

    Farsz

    Składniki:
  • 40 dag mięsa mielonego
  • mieszanka warzywna
  • surowe jajko
  • cebula
  • czosnek, pieprz, sól
  • ostra papryka
  • jajko ugotowane na twardo.

    Przygotowanie:
    Do zmielonego mięsa dodać pokrojone w cieniutkie paski warzywa, podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy.

    Wykonanie kulebiaka

    1. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-30 cm i grubości 1 cm.
    2. Na placek nałożyć farsz. Do jego środka włożyć ugotowane jajko.
    3. Brzegi ciasta posmarować jajkiem i zlepić, jak pieróg. Wierzch można ozdobić paskami z ciasta. Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.
    4. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 50 minut.

    Do takiego kulebiaka świetnie smakuje sos koperkowo-czosnkowy oraz sałatka z kapusty pekińskiej.

    Sos koperkowo-czosnkowy

    Składniki:
  • 200 ml majonezu
  • zielony koperek
  • trochę śmietanki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz.

    Przygotowanie:

    Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do majonezu. Konsystencję wyregulować śmietanką. Doprawić do smaku.

    Surówka z kapusty pekińskiej


    (fot. fot. Ryszard Poprawski)

    Składniki:
  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • kukurydza z puszki
  • kiełki sojowe
  • pędy bambusa
  • zielona pietruszka lub koperek
  • majonez
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    Wszystkie warzywa drobno pokroić. Kiełki sojowe i pędy bambusa odcedzić z zalewy i połączyć z warzywami. Dodać zieleninę, majonez, sól i dokładnie wymieszać.

    Kulebiak z rybą

    Ciasto przygotować według przepisu na kulebiak Eweliny.

    Składniki farszu:
  • 40 dag filetów z dowolnej ryby
  • cebula
  • 10 dag ryżu
  • 6 dag tłuszczu
  • kostka przyprawy do zup
  • sól, pieprz
  • siekana natka pietruszki
  • dowolne zioła.

    Przygotowanie:

    1. Ryż ugotować na sypko. Ugotować też rybę.
    2. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć.
    3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt o grubości 1 cm.
    4. Ułożyć na środku ciasta warstwę ugotowanego ryżu, doprawionego ziołami, cebulę i posiekaną natkę.
    5. Na nich umieścić kawałki ryby. Skropić przyprawą i stopionym tłuszczem.
    6. Dwa dłuższe boki prostokąta połączyć, zaginając je. Zabezpieczyć też krótsze boki. Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia.
    7. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec około godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
    Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska