Kulebiaki robione są zwykle z drożdżowego ciasta. Nadziać je można farszem mięsnym, rybnym, warzywnym. Wszelkie składnikowe kompozycje są dozwolone. Klasycznym nadzieniem kulebiaka jest też kiszona kapusta z grzybami.
Poeksperymentować również można z nadzieniem, jakie przygotowuje się do pierogów ruskich. Ilu kucharzy, tyle kulebiakowych pomysłów.
Ciasto drożdżowe można też w niektórych sytuacjach zastąpić gotowym ciastem francuskim. Będzie szybciej, może wykwintniej, choć już nie tak staropolsko.
Kulebiak Eweliny
Ciasto
Składniki:
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekać z margaryną.
2. Śmietanę wymieszać z drożdżami i żółtkami.
3. Mieszankę dodać do mąki i zarobić ciasto. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Farsz
Składniki:
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodać pokrojone w cieniutkie paski warzywa, podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy.
Wykonanie kulebiaka
1. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-30 cm i grubości 1 cm.
2. Na placek nałożyć farsz. Do jego środka włożyć ugotowane jajko.
3. Brzegi ciasta posmarować jajkiem i zlepić, jak pieróg. Wierzch można ozdobić paskami z ciasta. Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 50 minut.
Do takiego kulebiaka świetnie smakuje sos koperkowo-czosnkowy oraz sałatka z kapusty pekińskiej.
Sos koperkowo-czosnkowy
Składniki:Przygotowanie:
Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do majonezu. Konsystencję wyregulować śmietanką. Doprawić do smaku.
Surówka z kapusty pekińskiej
(fot. fot. Ryszard Poprawski)
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa drobno pokroić. Kiełki sojowe i pędy bambusa odcedzić z zalewy i połączyć z warzywami. Dodać zieleninę, majonez, sól i dokładnie wymieszać.
Kulebiak z rybą
Ciasto przygotować według przepisu na kulebiak Eweliny.Składniki farszu:
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko. Ugotować też rybę.
2. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć.
3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt o grubości 1 cm.
4. Ułożyć na środku ciasta warstwę ugotowanego ryżu, doprawionego ziołami, cebulę i posiekaną natkę.
5. Na nich umieścić kawałki ryby. Skropić przyprawą i stopionym tłuszczem.
6. Dwa dłuższe boki prostokąta połączyć, zaginając je. Zabezpieczyć też krótsze boki. Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia.
7. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec około godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?