Warzywa w każdej postaci
Świetnym sposobem na szybką przekąskę w ciągu dnia będą surowe warzywa z pastą ze strączków. Pokrój marchewkę, paprykę i ogórka w grubsze paski. Jako dipu użyj pasty np. hummusu lub pasty z tofu, które dodatkowo są źródłem białka.
Sezonowe owoce
Pokrój ulubione owoce w kostkę i podawaj z jogurtem naturalnym bez dodatku tłuszczu lub wysokobiałkowym puddingiem. Aby danie syciło na dłużej, dorzuć niewielką garść orzechów.
Chudy nabiał
Na smaczną przekąskę w szkole i w pracy sprawdzi się szybki omlet z chudego twarogu, który dzięki wysokiej zawartości białka nasyci na kilka godzin.
Składniki:
125g chudego twarogu,
1 jajko,
35g dowolnej mąki,
szczypta soli,
erytrytol do smaku
łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju z dwóch stron przez kilka minut. Jedz z ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się świeże owoce, miód czy masło orzechowe.
Chipsy? Zrób je w domu!
Pieczona, domowa alternatywa jest dużo mniej kaloryczna niż te dostępne w sklepach.
Wystarczy pokroić ulubione warzywa w cienkie plasterki i ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i przyprawić ulubionymi dodatkami. Tak przygotowaną przekąskę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Sprawdzi się marchewka, ziemniak, batat czy burak.