Niższe temperatury często związane są z mniejszą aktywnością na świeżym powietrzu. Zamiast spaceru wybieramy samochód a weekendowy wypad nad jezioro zamienia się w popołudnie z planszówkami. Co robić, aby ograniczyć podjadanie między posiłkami?
Dieta a nastrój
Badania potwierdzają, że częste spożywanie przetworzonego jedzenia zwiększa ryzyko obniżenia nastroju i depresji. Smaczna przekąska co prawda, może poprawić nam humor, ale należy sięgać po zdrowe produkty, które będą jedynie uzupełnieniem naszej dobrze zbilansowanej diety. Jakość pokarmu ma ogromne znaczenie! Po słonecznych i ciepłych miesiącach nasz organizm musi się przyzwyczaić do niższych temperatur. Obniżony nastrój, widoczny brak optymizmu, kłopoty z koncentracją, zaburzenia snu i brak sił witanych to sygnały, że musisz pomóc organizmowi dostosować się do pogorszonej pogody. Są produkty, które warto mieć pod ręką, by nie dać się jesiennej chandrze.
Zdrowe przekąski a zbilansowana dieta
Zaczynając od podstaw należy ustalić, jaka ilość jedzenia jest dla nas odpowiednia. Zapotrzebowanie kaloryczne jest indywidualne, bo jest ściśle powiązane z naszym trybem życia. Wpływ na to ma płeć, wiek, tryb pracy czy nawet temperament! Jedzenie odpowiedniej ilości jedzenia jest kluczowe dla samopoczucia i ogólnego zdrowia organizmu. W dobrze skomponowanej diecie nie może zabraknąć najważniejszych składników odżywczych - białek, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. To samo tyczy się przekąsek, bo warto traktować je jako jeden z posiłków w ciągu dnia. Sięgać należy po produkty różnorodne, o dobrym składzie. Obniżona zawartość cukru i tłuszczu jest sprzymierzeńcem diety.
Zalety zdrowych przekąsek
- Dodadzą energii w ciągu dnia – dobrej jakości węglowodany są źródłem energii dla organizmu.
- Eliminują uczucie głodu - skomponowanie przekąski, która będzie zawierać białko pozwoli na zaspokojenie głodu, a dodanie zdrowych tłuszczy nasyci na dłużej.
- Są mniej tuczącą alternatywą dla sklepowych gotowców - przekąski zrobione z dobrej jakości produktów takich jak owoce, warzywa i orzechy są mniej kaloryczne niż smażone na głębokim oleju sklepowe odpowiedniki.
- Nie obniżają samopoczucia- następujące po niezdrowym jedzeniu wahania nastroju czy wyrzuty sumienia są odpowiedzią organizmu na trudności z trawieniem dużej ilości cukru i tłuszczu.
Pozostań aktywny
Nawet kilkanaście minut codziennej aktywności jest w stanie pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Ćwiczenia fizyczne powodują, że wzrasta produkcja hormonów szczęścia – endorfin. Dzięki temu częstsze sięganie po przekąski nie doda zbędnych kilogramów, których wiosną będziemy chcieli się pozbyć. Przy odpowiednich wyborach żywieniowych, na wszystko możesz sobie pozwolić!
Poznaj nasze przepisy na zdrowe przekąski!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?