Bogactwo produktów regionalnych
W Małopolsce zarejestrowanych jest niemal 200regionalnych produktów. Daje jej to drugie miejsce pod względem ich liczby (po Podkarpaciu). Wśród specjalności regionu, których każdy turysta powinien spróbować, znajdują się np. oscypek, bryndza podhalańska, krakowski obwarzanek, moskale, kwaśnica, bombolki, pstrąg ostrowski, wędliny z Podstolic, miód nowosądecki.
Dzwon Zygmunt – wielki i sławny
Dzwon Zygmunt w wieży katedry wawelskiej to najsłynniejszy, choć dopiero drugi pod względem wielkości dzwon w Polsce (obecnie największy jest dzwon Maryja Bogurodzica w Licheniu Starym). Do uruchomienia Zygmunta potrzeba od 8 do 12 wprawnych dzwonników, zrzeszonych w specjalnym bractwie Dzwonników Zygmunta.
Na zdjęciu: dzwonnicy uruchamiają Zygmunta w ramach akcji Dzwonnicy dla Ukrainy, 2022.
Małopolska jest pełna winnic
W Małopolsce jest najwięcej zarejestrowanych winnic w kraju. Tutejsze tradycje wyrobu wina sięgają setek lat wstecz, ale produkcja został wstrzymana w XVII w. w wyniku ochłodzenia klimatu i licznych wyniszczających wojen.
Dziś winiarstwo odżywa zwłaszcza na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej i Pogórzu Ciężkowickim. Na turystów czekają liczne imprezy winiarskie, jak Tuchovinfest w Tuchowie, Tarnowskie Dionizje czy festiwal Bachus w Pleśnej. Można także wybrać się na zwiedzanie winnic Małopolskim Szlakiem Winnym.
Krakowskie szopki – unikalna tradycja
Tradycja wykonywania szopek krakowskich jest unikalnie małopolska i została nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Konkurs i wystawa szopek to co roku jedna z głównych atrakcji Krakowa w okresie Bożego Narodzenia.