„Bitwa Regionów” – coraz bliżej wielkiego finału

Artykuł sponsorowany Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa KOWR
Tradycyjne przepisy w nowych odsłonach, potrawy na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych z całej Polski. Trwa etap wojewódzki VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”.

„Bitwa Regionów” to konkurs, który już na stałe wpisał się w kalendarz kulinarnych wydarzeń i zyskał doskonałą opinię. To wydarzenie, które pokazuje, że polska kuchnia jest niezwykle różnorodna i może być niewyczerpanym źródłem inspiracji. W konkursie biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury. Do pierwszego etapu zgłosiła się rekordowa liczba, bo aż 3528 KGW!

Zakończony w lipcu etap powiatowy to 244 wydarzenia, a podczas nich tysiące wyśmienitych potraw, bogactwo smaków i tradycji kulinarnych oraz ogrom pozytywnych emocji i wspaniała atmosfera. Rywalizacje na szczeblu województw potrwają do 17 września, a 16 najlepszych KGW, reprezentujących wszystkie województwa, stanie w szranki w finale ogólnopolskim 7 października.

Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. W tym roku pula nagród wyniesie ponad 65 tys. zł. Przewidziana jest również nagroda dodatkowa dla laureata I miejsca w finale – wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE.

W tegorocznym regulaminie „Bitwy Regionów” znalazł się wymóg, aby przy przygotowaniu potrawy konkursowej wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, tradycyjny. Wszystko po to, by pokazywać atuty kulinarne regionów.

Polska kuchnia – różnorodna i wykorzystująca bogactwo darów natury – to wyjątkowe połączenie kultur naszych przodków, a dawne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, prezentują wciąż żywe dziedzictwo kulinarne. Szansę poznania regionalnych potraw i zachwycenia się nimi stwarza „Bitwa Regionów”. Przepisy – przekazywane z pokolenia na pokolenie i zaprezentowane w nowoczesnym wydaniu – to prawdziwe mistrzostwo smaku.

Niezwykle mnie cieszy, że „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, a także do czytania etykiet, kierowania się przy wyborach zakupowych certyfikatami i oznaczeniami. Realizacja takich kampanii to przede wszystkim wyjście do ludzi z informacją o wspaniałych polskich produktach spożywczych, przekonanie ich, że są one wyjątkowe i wysokiej jakości, przypomnienie tradycyjnych potraw oraz umożliwienie spróbowania takich smakołyków.

Gorąco zachęcam do wybierania polskiej żywności, którą jako Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa promujemy także poza granicami kraju. Pomoc KGW w tym zakresie jest nieoceniona: to Koła są ambasadorami kuchni regionalnej. Należy podkreślić, że Koła Gospodyń Wiejskich mają także ogromne zasługi w budowaniu międzyludzkich więzi i organizowaniu życia wiejskich społeczności. Wart docenienia jest trud, który Koła Gospodyń Wiejskich wkładają w krzewienie szacunku do wszystkiego, co polskie. Śmiało można powiedzieć, że Koła to serce i ostoja polskiej tradycji.

Małgorzata Gośniowska-Kola
Zastępca Dyrektora Generalnego
Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska