Gdy przeczytasz etykietę, będziesz wiedział, czego dodano do produktu, który trzymasz w ręku.
Przepisy o znakowaniu żywności nakładają na producentów obowiązek podawania na etykiecie listy składników oraz funkcji poszczególnych substancji dodatkowych wraz z nazwą chemiczną lub numerem "E".
Chleb, jogurty, owoce...
w zwykłym, nie krojonym chlebie (tzw. baltonowskim) nie powinno być żadnych substancji dodatkowych za wyjątkiem wspomagających wypiek. Do innych chlebów można stosować dodatki (np. do chleba z rodzynkami i przyprawami - kwas benzoesowy),
napoje mleczne mogą zawierać środki słodzące i wzmacniające smak,
w lodach i deserach mlecznych może znajdować się wiele dodatków. Konserwanty można znaleźć w deserach przygotowanych na bazie mleka i owoców (lody, jogurt, twaróg z owocami). Może być też dwutlenek siarki.
substancje dodatkowe stosowane są na powierzchni świeżych owoców i warzyw. Cytrusy np. powleka się substancją zapobiegająca rozwojowi pleśni.
... warzywa, wędliny, zupki
konserwowane warzywa, owoce, obierane owoce i ziemniaki - mogą być potraktowane kwasem sorbowym i pochodnymi dwutlenku siarki, zapobiegającymi brązowieniu obranych owoców
mięso, wędliny, dziczyzna, drób - surowe mięso powinno być "czyste". W przypadku mięsa do produkcji wędlin dopuszcza się stosowanie substancji poprawiających smak, fosforanów, azotynów i innych środków konserwujących
ryby, owoce morza - w ich przetworach można spotkać kwasy i substancje wzmacniające smak
zupy i buliony - znajdowano w nich niemal wszystkie barwniki, dwutlenek siarki i glutaminian. Oraz przeciwutleniacze, emulgatory, stabilizatory, substancje zagęszczające.
w sosach mogą być barwniki, substancje słodzące i wzmacniające smak. W sosach przygotowanych na bazie samej wody - kwas benzoesowy. Jedz je więc okazjonalnie.
... i przekąski
budynie w proszku, gotowe dania, przekąski, sałatki - mogą być w nich barwniki, substancje wzmacniające smak, kwasy spożywcze, substancje zagęszczające i słodzące. Oraz kwas benzoesowy
dżemy - w klasie ekstra są wyłącznie substancje słodzące i kwasy spożywcze
słodkie pasty - mogą być: kwasy sorbowy i benzoesowy
napoje - spokojnie można pić soki i wodę mineralną. W napojach orzeźwiających bywa mnóstwo dodatków
słodycze - jedz rzadko nie tylko dlatego, że szkodzą na zęby. Jest w nich dużo substancji dodatkowych
chipsy - masz tu, niestety, cały koktajl dodatków.
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl