MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chleb, jogurty, owoce...

Redakcja
Gdy przeczytasz etykietę, będziesz wiedział, czego dodano do produktu, który trzymasz w ręku.

Przepisy o znakowaniu żywności nakładają na producentów obowiązek podawania na etykiecie listy składników oraz funkcji poszczególnych substancji dodatkowych wraz z nazwą chemiczną lub numerem "E".

Chleb, jogurty, owoce...

  • w zwykłym, nie krojonym chlebie (tzw. baltonowskim) nie powinno być żadnych substancji dodatkowych za wyjątkiem wspomagających wypiek. Do innych chlebów można stosować dodatki (np. do chleba z rodzynkami i przyprawami - kwas benzoesowy),
  • napoje mleczne mogą zawierać środki słodzące i wzmacniające smak,
  • w lodach i deserach mlecznych może znajdować się wiele dodatków. Konserwanty można znaleźć w deserach przygotowanych na bazie mleka i owoców (lody, jogurt, twaróg z owocami). Może być też dwutlenek siarki.
  • substancje dodatkowe stosowane są na powierzchni świeżych owoców i warzyw. Cytrusy np. powleka się substancją zapobiegająca rozwojowi pleśni.

    ... warzywa, wędliny, zupki

  • konserwowane warzywa, owoce, obierane owoce i ziemniaki - mogą być potraktowane kwasem sorbowym i pochodnymi dwutlenku siarki, zapobiegającymi brązowieniu obranych owoców
  • mięso, wędliny, dziczyzna, drób - surowe mięso powinno być "czyste". W przypadku mięsa do produkcji wędlin dopuszcza się stosowanie substancji poprawiających smak, fosforanów, azotynów i innych środków konserwujących
  • ryby, owoce morza - w ich przetworach można spotkać kwasy i substancje wzmacniające smak
  • zupy i buliony - znajdowano w nich niemal wszystkie barwniki, dwutlenek siarki i glutaminian. Oraz przeciwutleniacze, emulgatory, stabilizatory, substancje zagęszczające.
  • w sosach mogą być barwniki, substancje słodzące i wzmacniające smak. W sosach przygotowanych na bazie samej wody - kwas benzoesowy. Jedz je więc okazjonalnie.

    ... i przekąski

  • budynie w proszku, gotowe dania, przekąski, sałatki - mogą być w nich barwniki, substancje wzmacniające smak, kwasy spożywcze, substancje zagęszczające i słodzące. Oraz kwas benzoesowy
  • dżemy - w klasie ekstra są wyłącznie substancje słodzące i kwasy spożywcze
  • słodkie pasty - mogą być: kwasy sorbowy i benzoesowy
  • napoje - spokojnie można pić soki i wodę mineralną. W napojach orzeźwiających bywa mnóstwo dodatków
  • słodycze - jedz rzadko nie tylko dlatego, że szkodzą na zęby. Jest w nich dużo substancji dodatkowych
  • chipsy - masz tu, niestety, cały koktajl dodatków.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska