Co zrobić z resztkami jedzenia? Przepisy na pyszne zupy
Ciekawe i pomysłowe przepisy na pyszne zupy poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak, jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste dania jednogarnkowe.
Pyszne i aromatyczne zupy
Zupy mają wiele zalet – są treściwe, rozgrzewają w chłodne dni, a także zawierają składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Wbrew pozorom do ich przyrządzenia wcale nie potrzeba dużo czasu, wiedzy i zaangażowania. Niezależnie, czy będzie to krem porowo-ziemniaczany, czy zupa chlebowa z boczniakami, możemy wykorzystać wszystkie dostępne składniki, jakie mamy pod ręką i eksperymentować ze smakami. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami, zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.
Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni”?
To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni” edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku tych dań.
To niezwykła inicjatywa, która przełamuje kulinarną niemoc wielu z nas. Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy dowiadują się, jak mądrze gospodarować żywnością, by nie trafiła do kosza. Wykorzystując produkty, które np. zostały nam z dnia poprzedniego i doprawiając je aromatycznymi przyprawami w kilka chwil możemy przygotować pyszny posiłek, którym zachwycimy swoją rodzinę i przyjaciół. Włączmy zatem kreatywne myślenie, by przełamać kulinarną niemoc i mądrze gospodarować żywnością.– mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.
Zupa chlebowa z boczniakami
(czas przygotowania: 45 minut)
Składniki:
6-8 kromek bułki pszennej lub pieczywa tostowego
500g pieczarek lub boczniaków
1 cebula
150 ml. śmietany
2-3 łyżki masła/oleju
bulion
1 łyżka czosnku w płatkach
1 łyżeczka natki pietruszki
½ łyżeczki estragonu
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone w paski grzyby podsmaż na maśle/oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż raz jeszcze. Do podsmażonych składników wlej ok. 1,5 l wody i dodaj czosnek w płatkach. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min.
2. Dodaj pokrojone w grubą kostkę pieczywo i gotuj jeszcze przez 20 min.
3. Do zupy wlej 200 ml śmietany. Dopraw estragonem, pieprzem i solą. Pod koniec gotowania wrzuć natkę pietruszki.
Krem porowo-ziemniaczany
(czas przygotowania: 60 minut)
Składniki:
1 por
500g ziemniaków
3 łyżki masła
1,5 l mleka
100g wędliny/wędzonego boczku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz biały
sól
Sposób przygotowania:
1. Pora pokrój w cieknie piórka i podsmaż na maśle.
2. Dodaj pokrojone na bardzo cienkie plastry ziemniaki, zalej mlekiem. Dodaj czosnek i gałkę muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min. W razie potrzeby podlej wodą.
3. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
4. Krem podawaj z pokrojoną w paski i podsmażoną wędliną.