9/14
Do przyprawiania produktów na grilla używaj mieszanek ziół i...
fot. ArturLuczka/pixabay.com

Usuwaj przyprawy i resztki marynaty

Do przyprawiania produktów na grilla używaj mieszanek ziół i przypraw korzennych w postaci nacierek i mokrych marynat. Zawsze dodawaj do nich sól, bo to jedyny składnik, który wnika do wnętrza kawałków (dlatego też lepiej, gdy są one cieńsze). Jednak przed położeniem kawałków na ruszcie ściągaj z nich resztki dodatków smakowych, ponieważ z przeciwnym razie będą się palić.

10/14
Na grilla najlepiej kłaść odpowiednio przygotowane kawałki...
fot. utroja0/pixabay.com

Grilluj mięso, ryby i sery zamiast kiełbasy

Na grilla najlepiej kłaść odpowiednio przygotowane kawałki mięsa czy ryby zamiast kiełbas i innych wędlin, które za sprawą soli peklującej i tak należą do najbardziej niezdrowych produktów spożywczych.

Oprócz mięsa czerwonego wybieraj też to drobiowe, zdejmuj jednak skórę: nie tylko oszczędzisz mnóstwo kalorii, ale też uzyskasz lepszą pieczeń. W przeciwnym razie skóra np. na udku kurczaka i tak nie stanie się chrupiąca, a mięso pod spodem będzie bez smaku.

Sięgaj też po ryby i owoce morza. Piec możesz ponadto nadające się do tego sery, takie jak np. oryginalny halloumi czy prawdziwa zakopiańska gołka czy oscypek.

11/14
Na grillu da się przygotować pełny posiłek, a więc również...
fot. feherandras/pixabay.com

Zrób sałatkę i ziemniaki na grilla

Na grillu da się przygotować pełny posiłek, a więc również sałatkę i ziemniaki (np. pieczone w folii).

Piec na ruszcie możesz rozmaite warzywa, nie tylko te używane zwykle do szaszłyków, jak papryka, cebula, pieczarki czy cukinia. Polecamy m.in. szparagi, kukurydzę czy bakłażany (opaloną skórę należy zdjąć).

Na ruszt warto też wrzucić pomidory, boczniaki, jajka sadzone, a nawet owoce, np. banany, melony, brzoskwinie czy ananasy – najlepiej używając odpowiednich tacek.

12/14
Produkty delikatne i wymagające krótszego czasu pieczenia...
fot. foodandmore/123RF

Trzymaj jedzenie na grillu możliwie krótko

Produkty delikatne i wymagające krótszego czasu pieczenia warto kłaść na grill dopiero na koniec, gdy jest już on chłodniejszy. Można też umieszczać je w miejscach, gdzie ruszt jest mniej rozgrzany, np. na jego obrzeżach.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Rusza przebudowa ul. Spichrzowej w Gorzowie. Jakie utrudnienia od 20 maja?

Rusza przebudowa ul. Spichrzowej w Gorzowie. Jakie utrudnienia od 20 maja?

Gangsterzy wysadzali i okradali bankomaty m.in. w Lubuskiem. Ukradli 5,7 mln zł!

Gangsterzy wysadzali i okradali bankomaty m.in. w Lubuskiem. Ukradli 5,7 mln zł!

Popularny klub muzyczny kończy działalność. Przed nami ostatnia impreza

Popularny klub muzyczny kończy działalność. Przed nami ostatnia impreza

Zobacz również

Na osiedlach znów będzie Miejskie Granie. Gdzie i o której zagrają filharmonicy?

Na osiedlach znów będzie Miejskie Granie. Gdzie i o której zagrają filharmonicy?

W Dzień Matki ulicami Gorzowa przejdzie Marsz dla Życia i Rodziny

W Dzień Matki ulicami Gorzowa przejdzie Marsz dla Życia i Rodziny