Dalszy ciąg cyklu kulinarnego

Alicja Kucharska
Jadwiga Ładyko
Jadwiga Ładyko Archiwum prywatne
Danie jednogarnkowe było częstym daniem w domu Jadwigi Ładyko. – Jest pyszne, syte i łatwe w przygotowaniu zachwala pani Jadwiga.

Młodość Jadwigi Ładyko wiąże się z Białorusią i miastem Iwie. Jak sama podkreśla, jej lata dzieciństwa nie są okraszone piętnem wojny, dlatego też rodzinne strony wspomina z ogromnym sentymentem, a i swoją rodzinę odwiedza dość często. – Do Świebodzina przyjechałam w 1967 roku, już po ukończeniu szkoły średniej. Całe moje dzieciństwo i młodość to Białoruś. Jestem niezwykle związane z miejscowością Iwie, to niezwykle urokliwe miasto, nieduże, ale za to bogate kulturalnie. Nazywane jest miastem czterech kultur, a podkreśleniem tego jest Pomnik Czterech Kultur oznaczający zgodę – wyjaśnia J. Ładyko. W Świebodzinie pani Jadwiga odnalazła się bardzo szybko. Języka nauczyła się sama. Pomogły jej w tym dzieci, którymi się opiekowała. – Teoretycznie to ja uczyłam moich podopiecznych, a tak naprawdę to oni uczyli mnie – żartuje pani Jadwiga.

Niejeden smak kresówPytana o kuchnię błyskawicznie odpowiada: bliny, to była typowa potrawa regionalna. Pozytywne skojarzenia wywołują również tatarskie bułeczki, czyli nic innego jak bułka maślana z dużą ilością rodzynek. – Pewnego razu tata przywiózł nam worek bułek, w każdej z nich połowę stanowiły rodzynki. Z rodzeństwem wybieraliśmy je, układaliśmy na stole i liczyliśmy kto ma więcej cukierków, czyli rodzynek właśnie – wspomina pani Jadwiga.

Magia starych piecówOprócz potraw typowych dla całych Kresów rodzina pani Jadwiga wypracowała własną recepturę zabużańskiej smażonki, czyli dania jednogarnkowego, często serwowanego w domu Jadwigi Ładyko. Nie było gazu, a piece chlebowe, które były niezastąpione, bo potrawy stały na nich cały dzień, a więc każdy członek rodziny, mimo różnych godzin powrotów, miał od razu przed sobą ciepłe danie.

– Nie powiem, że uwielbiam przesiadywać w kuchni, ale gotuję często, zwłaszcza dla bliskich. Zabużańska smażonka posmakowała mojej rodzinie - dodaje nasza rozmówczyni.

Zabużańska smażonka (przepis Jadwigi Ładyko)

Składniki:
- mięso (wieprzowe, drobiowe)
- ziemniaki
- marchew
- cebula
- liść laurowy, przyprawa warzywna, sól, pieprz
- rosół – wywar z kostki
- tłuszcz do smażenia
- śmietana
- garść posiekanej zieleniny

Sposób przygotowaniaZ mięsa wieprzowego lub drobiowego uformować małe kotleciki. Obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w talarki. Spód brytfanny wyłożyć ziemniakami. Następnie układać kolejne warstwy: z mięsa, marchewki i cebuli. Całość przykryć kolejną porcją ziemniaków i zalać wywarem rosołowym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Na koniec śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami powstałego w brytfannie sosu. Zalać potrawę i posypać zieleniną.

– To syte i pyszne danie, do tego niezwykle proste w przygotowaniu zachwala pani Jadwiga, która nie ukrywa, że potrawa często pojawia się na kuchennym stole.
Już za tydzień poznamy kolejne przepisy. Czekamy na Wasze receptury. Pokażcie nam siebie w kuchni!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3