Nasza propozycja, to kuchnia Regionu Kozła, a dokładnie z Nowego Kramska. Podobnie, jak prze Wigilią, udaliśmy się z wizytą do Karczmy Taberskiej w Janowcu k. Babimostu, gdzie przyrządzane są lokalne specjały. W tajniki tej niezwykłej kuchni wprowadziła nas właścicielka karczmy, Jolanta Taberska.
- Nasza kuchnia jest niezwykła, bo wywodzi się z tradycji tego wspaniałego regionu. Tutaj kramskie gospodynie stworzyły niepowtarzalne smaki staropolskiej kuchni. Odrobinę tych czasów chcemy polecić Czytelnikom "Gazety Lubuskiej" - mówi J. Taberska. - Dziś podamy przepis na kilka kaczkę nadziewaną jabłkami.
KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI
Całą kaczkę należy umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka włożyć jak najwięcej obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek. Następnie zaszyć kaczkę nitką i włożyć do brytfanny. Podlać ją lekko wodą oraz olejem i włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec od 1,5 do 2 godz.
Pod koniec pieczenia, kaczkę należy zrumienić, zdejmując pokrywę i polewając ją własnym sosem.
Po wyjęciu z piekarnika robimy sos. W tym celu trzeba wyjąć wszystkie jabłka z kaczki, rozdrobnić i wymieszać z własnym sosem. Dodać też trochę śmietany 30 procentowej. Doprawić sos solą i pieprzem.
Tak przyrządzone danie najlepiej podawać z pyzami na parze i kapusta modrą na gorąco.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?