Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Danie na Sylwestra: Kaczka z jabłkami po Kramsku (przepis)

Paweł Wańczko
fot. Paweł Wańczko
Większość naszych Czytelników spędza sylwestrową noc w domu lub u znajomych. Tak przynajmniej wynika z naszej internetowej sondy. Dziś podpowiadamy, co można przygotować smacznego na prywatkę.

Nasza propozycja, to kuchnia Regionu Kozła, a dokładnie z Nowego Kramska. Podobnie, jak prze Wigilią, udaliśmy się z wizytą do Karczmy Taberskiej w Janowcu k. Babimostu, gdzie przyrządzane są lokalne specjały. W tajniki tej niezwykłej kuchni wprowadziła nas właścicielka karczmy, Jolanta Taberska.

- Nasza kuchnia jest niezwykła, bo wywodzi się z tradycji tego wspaniałego regionu. Tutaj kramskie gospodynie stworzyły niepowtarzalne smaki staropolskiej kuchni. Odrobinę tych czasów chcemy polecić Czytelnikom "Gazety Lubuskiej" - mówi J. Taberska. - Dziś podamy przepis na kilka kaczkę nadziewaną jabłkami.

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI

Całą kaczkę należy umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka włożyć jak najwięcej obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek. Następnie zaszyć kaczkę nitką i włożyć do brytfanny. Podlać ją lekko wodą oraz olejem i włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec od 1,5 do 2 godz.
Pod koniec pieczenia, kaczkę należy zrumienić, zdejmując pokrywę i polewając ją własnym sosem.

Po wyjęciu z piekarnika robimy sos. W tym celu trzeba wyjąć wszystkie jabłka z kaczki, rozdrobnić i wymieszać z własnym sosem. Dodać też trochę śmietany 30 procentowej. Doprawić sos solą i pieprzem.

Tak przyrządzone danie najlepiej podawać z pyzami na parze i kapusta modrą na gorąco.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska