1/31
Najlepsze przepisy naszych Czytelników na domowy chleb....
fot. Pixabay/zdj. ilustracyjne

Przepisy na domowy chleb

Najlepsze przepisy naszych Czytelników na domowy chleb. ZOBACZ 30 PRZEPISÓW >>>

2/31
CHLEB RAZOWY...
fot. Pixabay/zdj. ilustracyjne

CHLEB RAZOWY

CHLEB RAZOWY

Składniki:

500 ml wody
350 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej razowej
zakwas
szczypta soli
dodatki: otręby, słonecznik, pestki dyni, itp.

Wykonanie: Zagnieć ciasto – musi być klejące. Włóż je do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Później przełóż do blaszki i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Piecz przez ok. godzinę. Kwadrans po włożeniu ciasta do piekarnika przetnij je wzdłuż.

3/31
CHLEB ŻYTNI LNIANY...
fot. Pixabay/zdj. ilustracyjne

CHLEB ŻYTNI LNIANY

CHLEB ŻYTNI LNIANY

Składniki:

1 kg mąki żytniej
0,5 kg mąki razowej
szklanka płatków owsianych
szklanka otrębów szklanka słonecznika lub pestek dyni
szklanka siemienia lnianego
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
zakwas
6-7 szklanek ciepłej wody

Wykonanie: Mieszamy najpierw suche składniki, a następnie dodajemy mokre i mieszamy. Ciasto umieszczamy w wysmarowanych olejem foremkach do 2/3 ich wysokości i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10-12 godzinach smarujemy wierzch bochenków roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyciągamy chlebki z foremek (by nie straciły chrupkości) i odstawiamy do wystudzenia.

4/31
CHLEB PSZENNY...
fot. Pixabay/zdj. ilustracyjne

CHLEB PSZENNY

CHLEB PSZENNY

Składniki:

700 g mąki pszennej
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody

Wykonanie: Żeby uniknąć bałaganu, do przygotowania ciasta najlepiej użyć większej miski. Wtedy nie przekładamy ciasta na stolnice do wyrobienia, lecz wyrabiamy je w misce. Do naczynia wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać mleko, wodę i dodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia powinno podwoić objętość. Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st.C na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Gwiazdy sportu na nowojorskim wybiegu. Poznasz wszystkich? - ZDJĘCIA Oceńcie sami

Gwiazdy sportu na nowojorskim wybiegu. Poznasz wszystkich? - ZDJĘCIA Oceńcie sami

To najsprawniejsi lubuscy policjanci. Funkcjonariusze nagrodzeni na gali | ZDJĘCIA

To najsprawniejsi lubuscy policjanci. Funkcjonariusze nagrodzeni na gali | ZDJĘCIA

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych

Zobacz również

Jak popularny jest Twój samochód? TOP ulubionych marek pojazdów w Gorzowie

Jak popularny jest Twój samochód? TOP ulubionych marek pojazdów w Gorzowie

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych