Przepisy na domowy chleb
Najlepsze przepisy naszych Czytelników na domowy chleb. ZOBACZ 30 PRZEPISÓW >>>
CHLEB RAZOWY
CHLEB RAZOWY
Składniki:
500 ml wody
350 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej razowej
zakwas
szczypta soli
dodatki: otręby, słonecznik, pestki dyni, itp.
Wykonanie: Zagnieć ciasto – musi być klejące. Włóż je do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Później przełóż do blaszki i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Piecz przez ok. godzinę. Kwadrans po włożeniu ciasta do piekarnika przetnij je wzdłuż.
CHLEB ŻYTNI LNIANY
CHLEB ŻYTNI LNIANY
Składniki:
1 kg mąki żytniej
0,5 kg mąki razowej
szklanka płatków owsianych
szklanka otrębów szklanka słonecznika lub pestek dyni
szklanka siemienia lnianego
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
zakwas
6-7 szklanek ciepłej wody
Wykonanie: Mieszamy najpierw suche składniki, a następnie dodajemy mokre i mieszamy. Ciasto umieszczamy w wysmarowanych olejem foremkach do 2/3 ich wysokości i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10-12 godzinach smarujemy wierzch bochenków roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyciągamy chlebki z foremek (by nie straciły chrupkości) i odstawiamy do wystudzenia.
CHLEB PSZENNY
CHLEB PSZENNY
Składniki:
700 g mąki pszennej
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
Wykonanie: Żeby uniknąć bałaganu, do przygotowania ciasta najlepiej użyć większej miski. Wtedy nie przekładamy ciasta na stolnice do wyrobienia, lecz wyrabiamy je w misce. Do naczynia wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać mleko, wodę i dodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia powinno podwoić objętość. Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st.C na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce.