Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowa piekarnia. 30 prostych i sprawdzonych przepisów na chleb. Piękne wypieki i smak, jak u babci | PRZEPISY

Michał Korn
Michał Korn
Wideo
od 16 lat
Przestaje smakować wam pieczywo ze sklepów? Spróbujcie przygotować je sami w domu. Myślicie, że to skomplikowana sprawa? Nic bardziej mylnego. Nasi Czytelnicy zdradzili nam swoje sprawdzone przepisy. Skorzystajcie z ich podpowiedzi, a zapach świeżo pieczonego pieczywa będzie roznosił się także po waszych domach.

Spis treści

W ostatnich czasach można zaobserwować, że wzrosła kulinarna świadomość konsumentów. Większość z nas patrzy już na to, co je. Sprawdza skład danego produktu. Spulchniaczom i innym ulepszaczom mówimy "nie". Dlatego też coraz częściej ludzie decydują się na pieczenie chleba w domu. Plusy takiego pieczywa? No chociażby to, że z nim nic złego nie ma prawa się dziać. Dobrze wypieczony chleb nie ma prawa pleśnieć. Plusem jest również to, że taki domowy chleb jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm.

Trwa głosowanie...

Piekłaś/eś kiedykolwiek samodzielnie chleb?

Mała piekarnia w twoim domu

Co więcej, pieczenie chleba nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. Wystarczą naprawdę proste składniki i każdy laik jest w stanie upiec chleb w domu. Nasza kuchnia może zamienić się w małą piekarnię. I nie potrzebujemy do tego nawet specjalnego pieca.

Nie mamy pieca? Piekarnik wystarczy

Podstawą jest organizacja pracy. Wystarczy kilka dni wcześniej przygotować zaczyn. Jeśli nie mamy pieca, wystarczy nam piekarnik. Podstawą tutaj jest obniżenie temperatury. W specjalnym piecu spada ona naturalnie. Tutaj musimy zrobić to mechanicznie, ale efekt końcowy jest taki sam. Dokładniej mówiąc, przed włożeniem chleba nastawiamy piekarnik na 220 stopni na 10 minut. Następnie pieczmy go przez 20-25 minut, cały czas doglądając. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dalej pieczemy przez 20 minut. Jak ostygnie, można przykryć go lnianą ściereczką. Dzięki temu zachowa świeżość. A jeśli ktoś lubi ziarna słonecznika czy dyni, to warto je wysypać na dnie blaszki. Wtedy upieczony chleb pachnie na przykład dynią i ziarna nie są spalone.

Po co komu mikser i thermomix?

Na co dokładnie zwrócić uwagę podczas przygotowywania pieczywa?
Podstawą jest zachowanie higieny osobistej. Jeśli przyglądaliście się kiedyś, jak w waszej rodzinie, np. babcie lub prababcie, wypiekały chleb, zapewne zwróciliście uwagę na chusty na głowach, zawiązane włosy, fartuszki, wyrabiane rękami ciasto. To podstawa. Niektórzy używają drewnianych łyżek i mikserów, thermomixów, ale nie jest to dobra opcja. Do pieczenia chleba starajmy się podejść tradycyjnie. Urządzenia elektryczne? Nie są niezbędne.

Proste przepisy Czytelników na domowy chleb

No dobrze, ale czas zabrać się za pieczenie. Swoje sprawdzone przepisy przekazali nam najlepsi kucharze w lubuskiem, czyli nasi Czytelnicy. A oto ich niezawodne przepisy:

CHLEB PSZENNO-OWSIANY Z JABŁKAMISkładniki:Zaczyn:100 gram mąki owsianej1/2 szklanki jasnego piwa niepasteryzowanego3 dag drożdży1/2 łyżeczki cukruCiasto:40 dag mąki pszennej typ 7502 płaskie łyżeczki soli230 ml wody (niepełna szklanka)Do posypywania:4 łyżki mąkiWykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w małej misce i odstawiamy na10 minut. Do mąki dodajemy sól, zaczyn, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Wszystko mieszamy łyżką przez pół minuty-masa nie musi być jednolita. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30- 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. Rozciągamy i składamy trzy razy na siebie. Oprószamy mąką i przekładamy do miski wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na następne 40 minut. Do zimnego piekarnik wstawiamy garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania z pokrywką. Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C, po 10 minutach od osiągnięcia tej temperatury wyciągamy garnek. Do gorącego garnka wkładamy ciasto, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut,następnie odkrywamy garnek, zmniejszamy temperaturę do 200 st.C i pieczemy przez 20 minut bez przykrycia.Wyjmujemy garnek z piekarnika,odstawiamy na kilka minut.Tępą stroną noża oddzielamy chleb od ścianek garnka. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kratce).

Domowa piekarnia. 30 prostych i sprawdzonych przepisów na ch...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska