Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś na żarskim Rynku Węgrzy gotowali gulasz rodem znad Balatonu

Janczo Todorow
Ontol Link (z lewej) i Michai Rumi ugotowali dziś gulasz węgierski w żarskim Rynku i częstowali chętnych
Ontol Link (z lewej) i Michai Rumi ugotowali dziś gulasz węgierski w żarskim Rynku i częstowali chętnych fot. Janczo Todorow
To dopiero początek Dni Żar, ale w Rynku zaroiło się od chcętnych spróbować jak smakuje oryginalny gulasz węgierski z wołowiny.

Gotowali go w trzech kociolkach kucharzez z zaprzyjaźnionego miasta Gardony Ontol Link i Michai Rumi. Pod kociołkami rozpalili ogień paląc drzewo dębowe. Posiłek obliczono na 200 porcji. Prace kucharzy nadzorował Ferenc Kovacs, nieetatowy dyplomata, który doprowadził do nawiązania przyjaźni pomiędzy Żarami a Gardony na Węgrzech.

Obaj kucharzy zdradzili nam skład pysznego gulaszu, który ugotowali dziś w żarskim Rynku. Oto składniki (na 200 porcji): 12 kg użdźca wołowego, 20 kg ziemniaków, 10 kg cebuli, 7 kg marchewki, 5 kg selera, 5 kg pomidorów, 5 kg papryki strąkowej, 0,5 kg czosnku, 0,6 kg papryki sposzkowanej, 1 litr oleju, sól i pieprz do smaku.

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy pokrojone mięso, a potem wodę i resztę składników. Palce lizać!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska