Gotowali go w trzech kociolkach kucharzez z zaprzyjaźnionego miasta Gardony Ontol Link i Michai Rumi. Pod kociołkami rozpalili ogień paląc drzewo dębowe. Posiłek obliczono na 200 porcji. Prace kucharzy nadzorował Ferenc Kovacs, nieetatowy dyplomata, który doprowadził do nawiązania przyjaźni pomiędzy Żarami a Gardony na Węgrzech.
Obaj kucharzy zdradzili nam skład pysznego gulaszu, który ugotowali dziś w żarskim Rynku. Oto składniki (na 200 porcji): 12 kg użdźca wołowego, 20 kg ziemniaków, 10 kg cebuli, 7 kg marchewki, 5 kg selera, 5 kg pomidorów, 5 kg papryki strąkowej, 0,5 kg czosnku, 0,6 kg papryki sposzkowanej, 1 litr oleju, sól i pieprz do smaku.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy pokrojone mięso, a potem wodę i resztę składników. Palce lizać!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?