Składniki
- Makaron ryż - 250 g
- Łopatka wieprzowa - 200 g
- Boczek wędzony - 200 g
- Cebula - 3 szt.
- Olej - 3 łyżki
- Masło - 1 łyżka
- Świeża, kolorowa papryka - 6 szt.
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Sól, pieprz (czarny i ziołowy)
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oleju.
3. Dodajemy grubo zmielony boczek i łopatkę i dusimy przez chwilę na patelni razem z cebulą.
4. Następnie dodajemy przyprawy.
5. Ugotowany makaron dodajemy do mięsa.
6. Do farszu dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
7. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.
8. Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środki, napełniamy farszem, a następnie przykrywamy dekielkiem.
9. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.
Przepis został opracowany przez Roberta Muzyczkę - Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?