Oficjalne otwarcie festynu poprzedził Bieg Drobiarza na dystansie 5 km. W kategorii 40+, pierwsze miejsce zajął Henryk Sobczak. Wśród kobiet najlepsza była Malwina Dymek, natomiast zwycięzcą w kategorii wiekowej 18-40, został Patryk Ciecierski.
Ideą trzebiechowskiego festynu jest promowanie rodzimych producentów wyrobów drobiowych. Dla miłośników kulinarnych specjałów na bazie tego mięsa przygotowano wiele smacznych potraw, takich jak faszerowany indyk czy gęś zapiekanka w chlebie.
- Region Lubuski jest stolicą polskiego drobiarstwa. Dzisiejsze społeczeństwo chce się dobrze odżywiać, a mięso drobiowe jest lekkie, smaczne i zachwyca się nim cały świat. Od półtora roku mocno promujemy polskie mięso drobiowe na rynkach azjatyckich, szczególnie w Chinach - mówi prezes firmy Bomadek, Władysław Piasecki.
W programie imprezy, poza degustacją znakomitych produktów drobiowych, goście mają okazję skosztować domowych ciast, spróbować swoich sił w konkursie kulinarnym, a także zobaczyć i wysłuchać występów regionalnych zespołów. Gwiazdą wieczoru, na którą z niecierpliwością czekają uczestnicy trzebiechowskiego festynu, jest zespół Czerwone Gitary.
-Serdecznie zapraszam wszystkich Lubuszan na dzisiejsze święto - mówi wójt gminy Trzebiechów, Izabella Staszak.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?