Najnowszą listę produktów wycofanych przez Główny Inspektorat Sanitarny otwierają czerwcowe decyzje dotyczące wyrobów nominalnie bezglutenowych, jednak zawierających gluten. Osoby niemające problemów z glutenem nawet nie zwracają uwagi na to słowo, ale są też skazani na produkty bezglutenowe.
Gluten to białko występujące zbożach, a tym samym w pieczywie, makaronach, kaszach, ciastach i ciastkach, piwie, płatkach śniadaniowych, parówkach, wędlinach, majonezie, czekoladzie i chipsach. Jest tolerowany przez większość populacji. Jednak u niektórych wywołuje niepożądane konsekwencje zdrowotne. Choroby związane z glutenem:
- celiakia (spożywanie glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, a w rezultacie do nieprzyswajania, a przez to niedoborów żywieniowych i potem ich skutków, np. anemii, krzywicy, a nawet niedożywienia zagrażającego życiu;
- alergia na pszenicę (najczęściej u dzieci, spożycie glutenu powoduje nudności i wymioty, biegunkę, pokrzywkę czy trudności w oddychaniu).
Dlatego tak ważna jest zgodność informacji na opakowaniach, że nie ma glutenu, z rzeczywistą zawartością opakowań.
Poniżej 20 najnowszych ostrzeżeń GIS, na czele z glutenowymi wydanymi w czerwcu 2021.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?