Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Głogów: Upieką papieskie kremówki w ekonomiku

Anna Białęcka
Do wypicia soku z marchwi na drugie śniadanie zachęcali nauczyciele i uczennice klas gastronomicznych.
Do wypicia soku z marchwi na drugie śniadanie zachęcali nauczyciele i uczennice klas gastronomicznych.
- Drugie śniadanie jest bardzo ważne, przede wszystkim dla młodego organizmu - mówi Małgorzata Długosz, kierownik warsztatów ekonomika. - Robimy wiele, by przekonać o tym uczniów naszej szkoły.

Uświadamianie młodym ludziom jak ważna jest odpowiednia dieta, to w tej szkole codzienność. Chociażby ze względu na zakres materiału, który przekazywany jest uczniom klas gastronomicznych i hotelarskich. Ale nauczyciele nie poprzestają na tym. - 16 października to Światowy Dzień Żywności, a my w szkole postanowiliśmy zrobić tydzień żywności - mówi nauczycielka.

W środę nauczyciele przekonywali uczniów do jedzenia drugiego śniadania w ekonomiku, wspólnie, razem z wychowawcami. Na dużej przerwie było wielkie wspólne jedzenie. Ci, którzy nie przynieśli tego dnia kanapek ze sobą, mogli kupić coś zdrowego na ząb w szkolnym sklepiku. Różni się on od tych w innych szkołach. - U mnie można kupić bułkę z warzywami, hamburgera, picerkę czy świeżą drożdżówkę, są jogurty - mówi prowadząca od tego roku szkolny sklepik Paulina Mąsik. - Proponuję zdrowe jedzenie. I młodzież chętnie z tej oferty korzysta. Kanapkę z warzywami czy hamburgera można kupić za 3 zł.

Wczoraj w szkole odbyła się kolejna akcja przygotowana przez nauczycieli, uczniów i prowadzącą sklepik. - Rozdawaliśmy na dużej przerwie jabłka i świeżo zrobiony sok z marchewki i jabłek - mówi M. Długosz. - Najpierw młodzi się nieco wstydzili, ale w końcu dali się przekonać do poczęstunku. W sumie wydaliśmy na przerwie 150 kubeczków soku.
- Całkiem niezły - zachwalała napój Magda. - Tak mogłoby być codziennie - śmiała
się z koleżankami.

Ale codziennie aż tak dobrze być nie może. Jednak nauczyciele przekonują, że posiłki to ważna sprawa. - Najlepiej, by każdy z nas miał czas na zjedzenie pięciu posiłków w ciągu dnia, zaczynając rano od śniadania - zapewnia M. Długosz. - Najgorsze jest zapychanie się popołudniu po pracy lub szkole, często jest to pierwszy posiłek w ciągu dnia. My zapraszamy wszystkich tych, którzy nie mają czasu gotować samemu, na obiady domowe do warsztatów przy ul. Jedności Robotniczej. Za 13 zł można tu jeść dwudaniowy zdrowy obiad, a już za 3 zł dobrą zupę. Wydajemy obiady także na wynos.

Dzisiaj, w ramach tygodnia żywności, w ekonomiku odbędzie się konkurs gastronomiczny z cyklu "Potrawy krajów europejskich". Akurat ten będzie poświęcony warzywom i owocom. Wygra ten uczeń, który przygotuje najsmaczniejszą potrawę.

Ale nie tylko zdrową żywnością można żyć, czasem można sięgnąć po coś przede wszystkim smacznego i kalorycznego. W poniedziałek i we wtorek młodzież ze szkoły zajadać się będzie papieskimi kremówkami. Przygotowywanie ich w tym czasie to już tradycja szkoły. Kremówki papieskie będą też dostępne dla głogowian, kto chciałby je kupić, prosto z pieca koła gastronomicznego, może przyjść do budynku warsztatów ekonomika, pierwsze piętro, obok stołówki, w poniedziałek o godz. 13.00.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska