Tydzień rozpoczęła w poniedziałek golonka po bawarsku podlewana piwem pszenicznym. Drugiego dnia goście mogli rozkoszować się golonką w pikantnej marynacie z chilli i imbirem. Z kolei w środę kucharze serwowali klientom rozpływającą się w ustach golonkę duszoną w kapuście z musztardą francuską.
Czwartkowym specjałem będzie golonka sous - vide zapiekana w glazurze z miodu pitnego i oleju z pestek dyni. Natomiast w piątek będzie można rozkoszować się golonką z pieca opalanego drewnem z ziemniakami pieczonymi z masłem czosnkowym.
Sobota przywita nas golonką gotowaną z pyzami ziemniaczanymi, sosem grzybowym i modrą kapustą. A tydzień zakończy w niedzielę golonka pieczona w piwie porter, podana z pyzami drożdżowymi i sałatką z pikantną cukinią.
Przepis na golonkę w pikantnej marynacie z chilli, imbierm (na 4 szt.)
- Imbir - 50 g
- chilli mała papryczka 1 szt
- majeranek
- czosnek 5 ząbków
- cebula 2 szt
- bulion warzywny ok 1 l
- pieprz
- sól
Marynujemy golonki przez około 12 godzin, (jeśli wcześniej trzymamy mięso w zalewie solankowej, nie używamy już soli). Następnie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i pieczemy, podlewając bulionem warzywnym i dopiekamy, by skórka była złocista. Osobno przygotowujemy sos. Wykorzystujemy do niego warzywa z marynaty, które dodatkowo uwydatnią smak dania. Danie możemy podać z orkiszem i grillowanymi warzywami.
Plotki, ciekawostki, moda, kuchnia, celebryci. Zobacz nasz serwis Styl życia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?