- Od kilku lat prowadzimy akcję „Wspieraj lokalnie, kupuj na rynku przy Jerzego”. Chcemy, aby z roku na rok przyciągała ona coraz więcej klientów. Startujemy więc z kolejnymi pomysłami. Chcemy częstować mieszkańców świeżymi produktami, które można kupić na ryneczku – mówiła w piątkowe przedpołudnie 24 marca Agata Dusinska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego. Wraz z Zespołem Szkół Gastronomicznych oraz magistratem GRH przygotował „nowalijkowe powitanie wiosny”. Gorzowianie mogli przy tej okazji dostać bukiety złożone m.in. z sałaty, szczypiorku czy rzodkiewki. Można też było spróbować kanapek przygotowanych przez uczniów Gastronomika, a przy okazji także porozmawiać z miejskim rzecznikiem konsumentów.
Nie da się opisać przyjemności związanej z chrupaniem świeżych i młodych nowalijek. Jednak oprócz walorów czysto kulinarnych, nowalijki zapewniają nam też uzupełnienie ubytków witamin i składników mineralnych, które powstały podczas monotonnej, zimowej diety – mówił w piątkowe przedpołudnie Kamil Tużnik, szef kuchni i nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Kolejną akcję promującą ryneczek Jerzego GRH szykuje na piątek 31 marca. Tego dnia uczniowie Gastronomika będą gotować dla mieszkańców biały barszcz. Znów będzie więc niewątpliwie smacznie. Szczegóły tej imprezy poznamy w przyszłym tygodniu.
Czytaj również:
W Gastronomiku będą serwować… wężymordy i chipsy z białej kiełbasy. Tak smakuje wiosna w Gorzowie!
Obejrzyj wideo: Gazeta Lubuska. Psy myśliwskie z Lubuskiego z nową specjalizacją
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?