Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorzowianie będą uczyć się gotować w plenerze. Takie plany ma Gorzowski Rynek Hurtowy

Jarosław Miłkowski
Jarosław Miłkowski
W zeszłym roku uczniowie Gastronomika przygotowywali przed świętami żurek. W tym roku będzie można posmakować innej potrawy.
W zeszłym roku uczniowie Gastronomika przygotowywali przed świętami żurek. W tym roku będzie można posmakować innej potrawy. Jarosław Miłkowski
Spotkania na ryneczku Jerzego, nauka gotowania pod chmurką czy kolejny festiwal Polska od Kuchni. Takie plany na najbliższe miesiące ma Gorzowski Rynek Hurtowy.

- W tym roku naszym hasłem przewodnim będzie „Rynek króluje”. Będziemy królować tym, co akurat będzie dostępne na rynku, a więc truskawką, maliną, szparagiem, marchewką czy kapustą – mówi Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego, który prowadzi popularny w mieście ryneczek Jerzego na Zawarciu. Na ten rok GRH zapowiada wiele imprez kulinarnych, które odbywać się będą nie tylko na targowisku.

- Już niedługo będziemy przygotowywać potrawy wielkanocne, a gdy wiosna rozpocznie się na dobre, wejdziemy w eventy kulinarne, w trakcie których będziemy aktywizować mieszkańców. Sprawdziło się to przy otwarciu Areny Gorzów przy okazji lepienia pierogów. Będziemy więc uczyć się gotować w plenerze – mówi prezes Dusińska.

Będzie gotowanie przed Wielkanocą

Najbliższa z imprez kulinarnych będzie już 22 marca. Niewiele ponad tydzień przed Wielkanocą na ryneczku odbędzie się impreza, w trakcie której uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych będą przygotowywać potrawę związaną ze świętami.
- Cieszymy się, że możemy promować produkty lokalne. To dla mieszkańców możliwość spróbowania, co, według autorskich przepisów, przygotowują nasi kucharze – mówi Marcin Konieczny z dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomicznych.

- Kształcimy naszych uczniów w tym kierunku, żeby pracowali na najlepszych produktach. A ta lokalność i sezonowość jest dużym atutem. Uczniowie otrzymują potężną wiedzę praktyczną. Mogą też pokazać się mieszkańcom, co jest plusem, bo mogą się promować jaki przyszli szefowie kuchni – mówi Dawid Tillmann, kierownik szkolenia praktycznego w Gastronomiku.

Imprezy organizowane ze szkołą i z magistratem to nie wszystkie tegoroczne plany GRH. Podobnie jak w dwóch poprzednich latach w Gorzowie ma się odbyć kolejna odsłona festiwalu Polska od Kuchni.
- Chcemy przy tej okazji zaktywizować wszystkie koła gospodyń wiejskich z Lubuskiego – mówi Agata Dusińska, prezes GRH.

Czytaj również:
Agata Dusińska: Chcemy zrobić w Gorzowie modę na rynek |ROZMOWA

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska