IV Gminne Targi Jadła Regionalnego w Wielisławicach pod Strzelcacmi trwają w najlepsze.

Mateusz Feder
Anna Jankowska z Bobrówka wykonała "Pyzy kosiarza", które zajęły I miejsce. fot. Mateusz Feder
Uginające się stoły jedzenia, różne smaki nalewek i win, pieczony świniak i dzik. M. in. takie rarytasy można spróbować dziś w Wielisławicach pod Strzelcami na IV Gminnych Targach Jadła Regionalnego.

Wszystko zaczęło się o 14.00. Parkingi wypełnione po brzegi, samochody parkują na obrzeżach ulic. Różne rejestracje. Zagaduję rodzinę Czarneckich z Łodzi, którzy wypoczywają nad jeziorem w Długiem. - Co państwa przygnało do Wielisławic - pytam. - Zapach - śmieje się Czesław Czarnecki, głowa rodziny. - Zobaczyliśmy ogłoszenie w gazecie i dowiedzieliśmy się, że tu można się pobawić i dobrze najeść - precyzuje żona Stanisława.

To fakt. Co roku regionalne potrawy wystawiają wszystkie sołectwa z gminy Strzelce. Ale nie tylko. Swoje nalewki wystawił m. in. wicewojewoda lubuski Jan Świrepo, strzelecki kucharz prowadzący grill "Golonka u Tomka, czy sklep Intermarche. Organizatorem i pomysłodawcą imprezy jest Władysław Bortnowski, sołtys Wielisławic. Skąd pomysł? - Na jednym ze spotkań z Kołem Gospodyń Wiejskich z Wielisławic zaczęliśmy wspominać młodzieńcze lata. I pomyśleliśmy, by zorganizować imprezę promującą potrawy z dzieciństwa. Te nasze regionalne i tak to się wszystko zaczęło - opowiada W. Bortnowski.

I rzeczywiście z roku na rok impreza nabiera rozpędu. Potrafi się przez nią przewinąć 3 tys. ludzi. My tez postanowiliśmy popróbować regionalnych potraw. Odwiedzamy stoisko z nalewkami i winem własnej roboty Ryszarda Wysockiego z Ogard. Natalia i Karolina ze Strzelec próbują nalewki "Rajski Ogród". - Ale dobra i ma moc - śmieją się dziewczyny. Pan Ryszard odpowiada: - Słuchajcie dziewczyny, z nalewką musi być jak z miłością. Musi być mocna, słodka i taka, że się chce jeszcze więcej - objaśnia pan Ryszard.

Przy stoisku sołectwa Wielisławice gwar niemiłosierny. - Krzysiek jesz pierogi? Dawaj pieniądze, bo jestem głodna jak wilk - mówi nerwowo do męża kobieta. - Te pierogi robią furorę, dobry farsz - dodaje. - Nasze stoisko zawsze cieszy się powodzeniem, a my się cieszymy, że ludziom to smakuje - nie kryją satysfakcji Józefa Najder i Jadwiga Sabat z Wielisławic. Przy stoisku Koła Gospodyń Wiejskich ze Strzelec furorę robi "Zupa Czarownicy". - Bo piekielnie ostra - precyzuje Sonia Zase z klubu seniora z Niemiec, który współpracuje ze strzeleckim klubem seniora. - I rzeczywiście ostra, ale palce lizać - mówi Horst Łuczak z Sarbiewa.

Stoimy przy stoisku sołectwa z Bobrówka. Tu jak świeże bułki idą pyzy z mięsem, które wykonała Anna Jankowska z Bobrówka. - Przepis jest prosty dobre ciasto i dobry farsz - odpowiada krótko kobieta. - To tajemnica - krzyczy jej koleżanka.

Od początku Targów Jadła wszystkie stoiska z potrawami i napitkiem oceniało jury. Nagrody przyznawano w pięciu kategoriach: za jadło ( I miejsce zajęły Pyzy kosiarza" wykonane przez A. Jankowską z Bobrówka), wypieki (I miejsce zajęły "Naleśniki racuszki wykonane przez gospodynie z Dankowa) , nalewki (I miejsce zajęła Nalewka z aronii" wykonana przez sołectw Buszów) , wino (I miejsce zajęła wino "Rajski ogród" wykonane przez Ryszarda Wysockiego z Ogard), i za najładniejsze stoisko (I miejsce otrzymało sołectwo Tuczno).

Niemiłosiernie wielka kolejka stała za pieczonym dzikiem. Zapach unosił się po prostu piękny. - Oj nie przepuszczę pana, bo mi dzika zabraknie - mrugał okiem pan Zbigniew. - Nie, nie od nogi, ten kawałek od żeberek wolę, bo chudszy - prosił kucharza Krzysztof Zalewski z Gorzowa. Była też gorąca grochówka, pieczony świniak, golonką… I wszystko palce lizać. W czasie imprezy na scenie prezentowały się lokalne zespoły. Gwiazdą wieczoru jest zespół disco - polo Toples. Impreza zakończy się późną nocą.

Przepis na naleśniki z miętą ( II miejsce w kategorii jadło regionalne)

Gospodynie ze Strzelec. fot. Mateusz Feder

Gospodynie z Wielisławic
(fot. fot. Mateusz Feder )

Wykonała je Teresa Pietrzak z Wielisławic. Mówi, że przepis jest prosty. - Trzeba wykonać ciasto naleśnikowe, a smak tkwi w farszu - mówi gospodyni. Jak zrobić farsz? - Dajemy twaróg, trochę cukru waniliowego, do tego kruszymy ususzoną miętę i wszystko mieszamy, żadna filozofia - opowiada pani Teresa.

Przepis na bigos z kapustą i kaszą.

Gospodynie ze Strzelec.
(fot. fot. Mateusz Feder)

Wykonały go gospodynie ze Strzelec.
Składniki: młoda kapusta, kasza gryczana, cebula, udko z kurczaka, przyprawy.
Najpierw gotujemy udka w wodzie, a w wywarze rosołowym gotujemy ok. 30 min. pokrojoną młodą kapustę. Po 30 min. gotowania wsypujemy kaszę, ale nie mieszamy. Wszystko gotujemy jeszcze 15 min. Następnie wsypujemy podrobione mięso z wcześniej ugotowanych udek z kurczaka i dodajemy posiekaną zeszkloną na patelni cebulkę. I nadal gotujemy to ok. 15 min i wszystko mieszamy. Ten bigos - jak zapewniały gospodynie nie wywołuje wzdęć. Nawet wymyśliły specjalne hasło: "bigos z kapustą i kaszą specjalnością naszą, jak posmakujesz wzdęć nie poczujesz".

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kkkvc

fajna impreza mysle ze na drugi rok bedzie jeszcze lepsza ;p

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3