Kibicowanie zwykle związane jest z piwem. Dobrze, gdy do niego jest jeszcze coś do przegryzienia. W wersji mini mogą to być cebulowe chipsy. W ambitniejszej - kiełbasa biała w piwie lub zupa piwna. Przepisów na takie zupy jest co nie miara. Generalnie jednak dzielą się na przyrządzane na ostro lub na słodko. Ich wykonanie jest proste.
Bardziej skomplikowana jest golonka w piwie. Poza tym na noc (większość meczów rozpoczyna się przecież o 20.30), nie jest to najlepsze danie. Golonkę lepiej przyrządzić na spotkanie we wcześniejszych godzinach. Bo przecież takie też trzeba zorganizować, żeby omówić meczowe szczegóły.
Cebulowe chipsy do piwa
Składniki:
Przygotowanie:
1. Cebule obrać i pokroić w poprzek na cienkie plastry.
2. Obtoczyć w mące wymieszanej w papryką.
3. W głębokiej patelni rozgrzać olej (powinno być go dość dużo). Smażyć cebulowe plastry.
4. Odsączyć je na sicie lub bibule i oprószyć solą.
Do piwa są naprawdę dobre. No i oryginalniejsze niż zwykłe chipsy.
Zupa kibica
Składniki:Przyrządzanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany w dużym garnku olej i chwilę smażyć.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Zalać niewielką ilością bulionu.
4. Po pięciu minutach dodać pokrojoną kapustę, resztę bulionu i zioła.
5.Gotować ok. 10 minut. Dodać piwo.
6. Doprawić do smaku i gotować na malutkim ogniu jeszcze minutę, dwie.
Zupa żony kibica
Składniki:Przygotowanie:
1. Piwo bardzo mocno podgrzać z wodą, goździkami i cynamonem.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i podprawić nimi zupę (nie gotować).
Podawać z grzankami z bułki zrumienionymi na maśle.
Biała kiełbasa w piwie
Składniki:Przygotowanie:
1. Kiełbasę ułożyć w rondlu. Zalać piwem i bulionem.
2. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i łyżeczkę masła.
3. Gotować na niewielkim ogniu 15-20 minut. Pod koniec dodać pieprz.
Ugotowaną kiełbasę wyjąć na półmisek, a powstały sos doprawić utartym chlebem oraz zasmażką z mąki i masła. Polać kiełbasę.
Podawać z razowym chlebem.
Golonka w piwie
Składniki:Przygotowanie:
1. Golonki opalić, oskrobać, opłukać, zalać wrzącą wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
2. Gotować na niewielkim ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.
3. Włożyć umytą, obraną włoszczyznę i gotować jeszcze około 20-30 minut.
4. Wyjąć golonki i po ostudzeniu usunąć kości.
5. Skórę naciąć w kratkę i posypać kminkiem.
6. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w gorącym piekarniku, polewając co jakiś czas piwem, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?