Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jadłospis kibica

(kb)
Coś do piwa, coś z piwem, coś zamiast piwa czyli... coś dla kibica
Coś do piwa, coś z piwem, coś zamiast piwa czyli... coś dla kibica
Kiedy nasz życiowy partner zamieni się w piłkarskiego kibica, możemy złorzeczyć lub przeczekać. Albo włączyć się w piłkarską atmosferę. Na przykład kulinarnie.

Kibicowanie zwykle związane jest z piwem. Dobrze, gdy do niego jest jeszcze coś do przegryzienia. W wersji mini mogą to być cebulowe chipsy. W ambitniejszej - kiełbasa biała w piwie lub zupa piwna. Przepisów na takie zupy jest co nie miara. Generalnie jednak dzielą się na przyrządzane na ostro lub na słodko. Ich wykonanie jest proste.

Bardziej skomplikowana jest golonka w piwie. Poza tym na noc (większość meczów rozpoczyna się przecież o 20.30), nie jest to najlepsze danie. Golonkę lepiej przyrządzić na spotkanie we wcześniejszych godzinach. Bo przecież takie też trzeba zorganizować, żeby omówić meczowe szczegóły.

Cebulowe chipsy do piwa

Składniki:

  • kilka dużych cukrowych cebul
  • mąka
  • mielona papryka pół na pół (słodka i ostra)
  • olej,
  • sól.

    Przygotowanie:

    1. Cebule obrać i pokroić w poprzek na cienkie plastry.
    2. Obtoczyć w mące wymieszanej w papryką.
    3. W głębokiej patelni rozgrzać olej (powinno być go dość dużo). Smażyć cebulowe plastry.
    4. Odsączyć je na sicie lub bibule i oprószyć solą.
    Do piwa są naprawdę dobre. No i oryginalniejsze niż zwykłe chipsy.

    Zupa kibica

    Składniki:
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l piwa jasnego
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz, sól.

    Przyrządzanie:
    1. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany w dużym garnku olej i chwilę smażyć.
    2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    3. Zalać niewielką ilością bulionu.
    4. Po pięciu minutach dodać pokrojoną kapustę, resztę bulionu i zioła.
    5.Gotować ok. 10 minut. Dodać piwo.
    6. Doprawić do smaku i gotować na malutkim ogniu jeszcze minutę, dwie.

    Zupa żony kibica

    Składniki:
  • 0,75 l piwa
  • 4 żółtka
  • 8 dag cukru
  • 0,5 l wody
  • 2-3 goździki
  • cynamon do smaku

    Przygotowanie:
    1. Piwo bardzo mocno podgrzać z wodą, goździkami i cynamonem.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem i podprawić nimi zupę (nie gotować).
    Podawać z grzankami z bułki zrumienionymi na maśle.

    Biała kiełbasa w piwie

    Składniki:
  • 1,5 szklanki piwa
  • 80 dag białej kiełbasy
  • łyżeczka masła
  • szklanka bulionu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki tartego podsuszonego chleba razowego
  • łyżeczka mąki
  • pieprz do smaku.

    Przygotowanie:
    1. Kiełbasę ułożyć w rondlu. Zalać piwem i bulionem.
    2. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i łyżeczkę masła.
    3. Gotować na niewielkim ogniu 15-20 minut. Pod koniec dodać pieprz.
    Ugotowaną kiełbasę wyjąć na półmisek, a powstały sos doprawić utartym chlebem oraz zasmażką z mąki i masła. Polać kiełbasę.
    Podawać z razowym chlebem.

    Golonka w piwie

    Składniki:
  • dwie przednie golonki
  • włoszczyzna
  • dwa listki laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1,5 łyżki kminku
  • sól
  • 2 szklanki jasnego piwa do polewania.

    Przygotowanie:
    1. Golonki opalić, oskrobać, opłukać, zalać wrzącą wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
    2. Gotować na niewielkim ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.
    3. Włożyć umytą, obraną włoszczyznę i gotować jeszcze około 20-30 minut.
    4. Wyjąć golonki i po ostudzeniu usunąć kości.
    5. Skórę naciąć w kratkę i posypać kminkiem.
    6. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w gorącym piekarniku, polewając co jakiś czas piwem, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska