Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jagodowe delicje

(zka)
Dziś klasyka, czyli pierogi z jagodami, drożdżowe jagodowe ciasto i zupa jagodowa.

Oczywiście można z tych owoców przyrządzać różne, nawet mocno udziwnione dania, ale nie ma to jak stare babcine potrawy.

To właśnie ich smak wspominamy w późniejszym życiu i czasem próbujemy odtworzyć dla własnych dzieci i wnuków. Na ogół z dobrym skutkiem, bo przyrządzenie takich potraw nie jest zbyt skomplikowane. Wymaga jedynie trochę cierpliwości. Jeśli jej nie mamy, zawsze możemy poprzestać na miseczce świeżych czarnych jagód z cukrem pudrem i śmietanką. Pycha!

Pierogi z jagodami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • ciepła woda.

    Składniki nadzienia:
  • 50 dag jagód
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka tartej bułki.

    Przygotowanie:
    1. Do mąki wbić jajo, dodać sól i zagniatając, wlewać około szklanki ciepłej wody.
    2. Ciasto wyrabiać tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać troszkę mąki.
    3. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem na pół godziny.
    4. Jagody przebrać, umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem pudrem i tartą bułką (wchłonie ona nadmiar soku wydzielającego się z jagód w trakcie gotowania).
    5. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego krążki, np. szklanką. Dobrze jest jej brzeg co jakiś czas wkładać do mąki - nie będzie się przyklejał do ciasta.
    6. Na każdy krążek nałożyć taką ilość jagód, żeby pierogi dały się łatwo zlepić (jeśli robimy dużo pierogów, należy te już gotowe przykryć ściereczką, żeby ciasto na nich nie obsychało).
    7. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę i posolić ją.
    8. Pierogi wrzucać partiami. Wyjmować dwie minuty po wypłynięciu (woda powinna tylko delikatnie wrzeć).

    Podawać natychmiast, posypać cukrem pudrem, polać jogurtem lub śmietanką.

    Ciasto z jagodami

    Składniki:
  • 60 dag jagód
  • 50 dag mąki
  • 6 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 300 ml mleka
  • sól.

    Składniki kruszonki:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego.

    Przygotowanie:
    1. Do letniego mleka wrzucić pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i zostawić pod przykryciem na 10-15 minut.
    2. Z mąki, jaja, cukru, wyrośniętych drożdży i szczypty soli wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ostudzone masło.
    3. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Jest gotowe, jak dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
    4. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej dość niskiej foremce, zaginając na brzegach.
    5. Zagnieść składniki kruszonki.
    6. Na ciasto wysypać umyte i osączone jagody. Posypać całość kruszonką.

    Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.

    Jagodowa zupa

    Składniki:
  • 60 dag jagód
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek kory cynamonu lub cynamon w proszku.

    Przygotowanie:
    1. Jagody przebrać, umyć, osączyć. Kilka łyżek jagód zostawić do dekoracji.
    2. Resztę jagód zalać wodą (około 1,5 l), dodać cynamon i zagotować.
    3. Zupę ostudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
    4. Zupę jeszcze raz podgrzać, dodać rozprowadzoną w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i chwilkę gotować, cały czas mieszając.
    5. Ostudzić, dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Posypać całymi jagodami.

    Taka zupę podaje się np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym. W wersji dla dorosłych można do niej dolać pół szklanki czerwonego wina.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska