MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak działają środki dodawane do jedzenia

Redakcja
Oprócz aromatów, wszystkie dodatki do żywności oznaczane są symbolem E i przypisanym sobie numerem. Publikujemy ich wykaz z opisem wpływu na zdrowie.

Lista E to spis chemicznych dodatków do żywności, które zostały uznane przez UE za bezpieczne i dozwolone do użycia - gdy istnieje taka technologiczna konieczność. Wszystkie zostały uznane oficjalnie za bezpieczne dla zdrowia, ale… Ale o niektórych krążą różne opinie i to je wzięliśmy pod uwagę w naszym zbiorczym wykazie.

"Podejrzane" substancje dodatkowe, dodawane do jedzenia, podzieliliśmy w zależności od ich szkodliwości i dopuszczalnej częstotliwości jedzenia.

UZNANE ZA NIESZKODLIWE

  • E 100 czyli kurkuma, 101(i) ryboflawina, 101 (ii), 120 koszenila, 131 błękit patentowy V, 132 indygotyna, 133 błękit brylantowy FCF, 140 chlorofil i chlorofilina, 141 kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny, 150a karmel naturalny, 150b karmel siarczynowy, 153 węgiel roślinny, 160a mieszanina karotenów, beta - karoten, 160c kapsantyna, kapsorubina (ekstrakt z papryki), 160d likopen E, ekstrakt z pomidorów, 162 czerwień buraczana, betanina, 163 antocyjany, 170a węglany wapnia, 171 dwutlenek tytanu, 172 tlenki żelaza.

  • E 200 kwas sorbowy, 202 sorbinian potasu, 203 sorbinian wapnia, 260 kwas octowy,
    261 octan potasu, 262(i) octan sodu, 263 octan wapnia, 270 kwas mlekowy, 290 dwutlenek węgla, 296 kwas jabłkowy, 297 kwas fumarowy,

  • E 300 kwas I-askorbinowy, 301 askorbinian sodu, 302 askorbinian wapnia, 304 palmitynian i stearynian askorbylu, 306 tokoferole naturalne, 307 alfa-tokoferol, 308 gamma-tokoferol, 309 delta - tokoferol, 310 galusan propylu (podejrzenie, że utrudnia wchłanianie żelaza i wywołuje alergie), 311 galusan oktylu, 312 galusan dodecylu, 322 lecytyna, 325 mleczan sodu, 326 mleczan potasu, 327 mleczan wapnia, 330 kwas cytrynowy, 331 cytryniany sodu, 332 cytryniany potasu, 333 cytryniany wapnia, 334 kwas winowy, 335 winiany sodu, 336 winiany potasu, 337 winian sodowo- potasowy, 350 jabłczan sodu, 351 jabłczan potasu, 352 jabłczan wapnia, 353 kwas metawinowy, 353 winian wapnia, 356 adypinian sodu, 357 adypinian potasu, 363 kwas bursztynowy.

  • E 410 mączka chleba świętojańskiego, 412 guma guar, 413 tragakanta, 414 guma arabska, 415 guma ksantanowa, 422 glicerol, gliceryna, 440 pektyna, 460 celuloza, 461 metyloceluloza, 463, 464, 465, 470a sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych. 470b sole magnezowe kwasów tłuszczowych, 471, 472a, 472b, 472c, 472d, 472e (dzięki niemu bułeczki i inne produkty piekarnicze wyglądają jak "nadmuchane"), 472f, 473 estry kwasów tłuszczowych i sacharozy, 474 cukroglicerydy, 475 estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, 481, 482.

  • E 500 węglan i wodorowęglan sodu (główny składnik mineralny wody), 501, 503, 504, 507 kwas solny (stosowany do produkcji przypraw i syropów), 508, 509, 511, 513 kwas siarkowy, E od 514 do 517, 524 ług sodowy, E od 525 do 530, 535, 536, 538, 551, 552, 553 (a, b), 558, 570 kwasy tłuszczowe (są w każdej żywej komórce), 575, 585.

  • E 640

  • E 901 - 904, 914, 926, 938, 939, 941, 942, 948, .

  • E 1105, 1404 skrobia utleniona, skrobia modyfikowana, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450.

    SPOŻYWAJ Z UMIAREM

  • E 150 (c,d), 161g kantaksantyna, 174 srebro, 175 złoto, 180 litolrubina, 210 kwas benzoesowy, 211 benzoesan sodu, 212 benzoesan potasu, 213 benzoesan wapnia, 214, 215 - 219, 220 dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkowego, 221 - 224, 226 - 228, 234 nizyna, 235 natamycyna, 239, 250 azotyn sodu, 251 azotan sodu, 252 azotan potasu, 280 kwas propionowy, 281 propionian sodu, 283 propionian potasu, 284 kwas borny, 285 czteroboran sodu, boraks, 320 butylohydroksyanizol (BHA), 321 od 338 - 341, 355 kwas adypinowy.

  • E 400 kwas alginowy, od 401 - 407, 416 guma karaya, 420 sorbitol, 421 mannitol, od 450 - 452, 476, 491 monostearynian sorbitolu, 492 - 495, 520 - 523, 554 - 556, 559, 574, 576 - 579
  • E 620 - 625, 900, 1200, 1201.

    RACZEJ UNIKAJ

  • E 102 tatrazyna, 104 żółcień chinolinowa, 110 żółcień pomarańczowa, 123 amarant, 127 erytrozyna, 128 czerwień 2G, 173 aluminium, 385, 512 chlorek cynawy, 999 ekstrakt guillaja, 129 czerwień allura, 142 zieleń S, 160 (b, e, f) 161b luteina, 242, 315, 316, 380 cytrynian trójamonowy, 418 guma gellan, 431 stearynian polioksyetylenu, 442 fosfatydy amonu, 444 octan izomaślanu sacharozy, 445 477, 479b, 483 winian stearylu, 626 - 635, 1505 cytrynian trójetylowy, 1518 trójacetyna, trioctan glicerolu.

    PODZIAŁ E

    Od 100 do 199 - barwniki
    Od 200 do 299 - konserwanty i regulatory kwasowości
    Od 300 do 399 - przeciwutleniacze i regulatory
    Od 400 do 499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
    Od 500 do 599 - środki pomocnicze
    Od 600 do 699 - wzmacniacze smaku
    Od 900 do 999 - środki słodzące, nabłyszczające i inne
    Od 1000 do 1999 - stabilizatory, zagęstniki i inne

    Katarzyna Borek
    0 68 324 88 37
    [email protected]


  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska