1/5
Pani Grażyna smaży zwykle na oleju rzepakowym. – Aby...
fot. Gazeta Lubuska

Pani Grażyna smaży zwykle na oleju rzepakowym. – Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, trzeba potrzymać dłoń 5 cm nad rondlem. Jeśli poczujemy ciepło, to znaczy, że olej ma właściwą temperaturę.

2/5
Polskie są tłuste i smaży się je tradycyjnie na smalcu....
fot. pixabay

Polskie są tłuste i smaży się je tradycyjnie na smalcu. Pączki niemieckie smaży się krócej, dzięki czemu są mniej tłuste, a pączki węgierskie nie mają nadzienia.

3/5
By uformować pączki o idealnym kształcie, pani Grażyna...
fot. Gazeta Lubuska

By uformować pączki o idealnym kształcie, pani Grażyna rozwałkowuje ciasto na grubość 1 cm, wycina szklanką kółka, bierze je w dłoń, nakłada do środka powidła i zlepia...

4/5
Tłusty czwartek jako pierwsi zaczęli obchodzić starożytni...
fot. Pixabay

Tłusty czwartek jako pierwsi zaczęli obchodzić starożytni Rzymianie. Świętowali oni w ten sposób koniec zimy i wyrażali radość z powodu nadchodzącej wiosny. W Polsce tłusty czwartek zaczęto obchodzić około XVII wieku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Sponsorzy murem za żużlowcami Stali Gorzów. Już im wybaczyli porażkę w Lublinie

Sponsorzy murem za żużlowcami Stali Gorzów. Już im wybaczyli porażkę w Lublinie

Mnóstwo śmieci w Parku Narodowym Ujście Warty. To jakiś koszmar!

Mnóstwo śmieci w Parku Narodowym Ujście Warty. To jakiś koszmar!

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Zobacz również

Mnóstwo śmieci w Parku Narodowym Ujście Warty. To jakiś koszmar!

Mnóstwo śmieci w Parku Narodowym Ujście Warty. To jakiś koszmar!

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!