Kuchnia grecka
Grecy uwielbiają potrawy z dodatkiem oliwek, owoców morza, mięsa i czosnku - nie można też zapomnieć o kruchym serze feta, wytwarzanym z mleka owczego i koziego.
Musaka (Grecja)
CC BY-SA 2.5
Musaka, czyli zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego i pomidorów to jeden z największych specjałów kuchni greckiej. Potrawę zalewa się sosem beszamelowym i posypuje serem.
Horiatiki (Grecja)
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się dobrze nam znana... sałatka grecka. Idealna na każdą okazję i porę dnia, powinna znaleźć się choć raz w jadłospisie wszystkich turystów podróżujących do Grecji. Mimo że prosta do wykonania - składa się najczęściej ze świeżych pomidorów, ogórków, sera feta, cebuli, oliwy i oliwek - to chyba nigdzie nie smakuje lepiej, niż w kraju pochodzenia. Wypróbuj nasz ekspresowy przepis na sałatkę grecką
Fasolada (Grecja)
CC0
Idealna także dla wegetarian fasolada, czyli zupa z białej fasoli i oliwy (czasem także marchwi, selera, pomidorów i cebuli), jest jedną z najpopularniejszych potraw Grecji. Podczas podróży do tego pięknego kraju koniecznie znajdźcie na nią miejsce w swoich żołądkach.