Przykładowy kod wygląda następująco:
3-PL-04011304
Z punktu widzenia konsumenta najważniejsza jest pierwsza cyfra, która oznacza warunki, w jakich kura jest hodowana:
- 0 - jajka z produkcji ekologicznej
- 1 - jajka od kur z wolnego wybiegu (kury mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz)
- 2 - jajka z chowu ściółkowego (kury mogą poruszać się po kurniku)
- 3 - jajka z chowu klatkowego.
Zobacz także: 27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek
Litery oznaczają kraj pochodzenia. Polskie jajka mają oznaczenie PL.
Kolejne cyfry (po dwie) oznaczają:
- kod województwa
- kod powiatu
- kod zakresu działalności
- kod firmy w danym powiecie.
TUTAJ ZNAJDZIESZ LISTĘ KODÓW DLA WOJEWÓDZTW I POWIATÓW
Producenci umieszczają informacje nie tylko na jajkach, ale też na opakowaniach. Najczęściej można znaleźć informacje o wielkości jaj:
- XL - bardzo duże: 73 g i więcej,
- L - duże: od 63 g do 73 g,
- M - średnie: od 53 g do 63 g,
- S - małe: poniżej 53 g,
oraz o klasie jaj:
- A - jajka świeże, bez uszkodzonych skorupek
- B - jajka drugiej klasy albo jajka utrwalone (np. schłodzone)
- C - jajka niesortowalne, do celów przemysłowych.
Przeczytaj także w serwisie Gazetalubuska.pl:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?