Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie jajka kupujemy? Co oznacza kod na skorupce?

redakcja Gazety Lubuskiej
Co oznacza ten kod na jajku?1 - jajka od kur z wolnego wybiegu (kury mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz)PL - oznaczenie polskich jajekKolejne cyfry (po dwie) oznaczają: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności oraz kod firmy w danym powiecie.
Co oznacza ten kod na jajku?1 - jajka od kur z wolnego wybiegu (kury mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz)PL - oznaczenie polskich jajekKolejne cyfry (po dwie) oznaczają: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności oraz kod firmy w danym powiecie. Remigiusz Sikora
Jajka kupowane w sklepie muszą być oznakowane specjalnym kodem, który zawiera informacje o sposobie chowu kur, kraju i regionie pochodzenia oraz producencie. Ten sam system stosowany jest we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Przykładowy kod wygląda następująco:
3-PL-04011304

Z punktu widzenia konsumenta najważniejsza jest pierwsza cyfra, która oznacza warunki, w jakich kura jest hodowana:

  • 0 - jajka z produkcji ekologicznej
  • 1 - jajka od kur z wolnego wybiegu (kury mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz)
  • 2 - jajka z chowu ściółkowego (kury mogą poruszać się po kurniku)
  • 3 - jajka z chowu klatkowego.

Zobacz także: 27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek

Litery oznaczają kraj pochodzenia. Polskie jajka mają oznaczenie PL.

Kolejne cyfry (po dwie) oznaczają:

  • kod województwa
  • kod powiatu
  • kod zakresu działalności
  • kod firmy w danym powiecie.
kod na jajku
Co oznacza ten kod na jajku?
1 - jajka od kur z wolnego wybiegu (kury mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz)
PL - oznaczenie polskich jajek
Kolejne cyfry (po dwie) oznaczają: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności oraz kod firmy w danym powiecie. Remigiusz Sikora

TUTAJ ZNAJDZIESZ LISTĘ KODÓW DLA WOJEWÓDZTW I POWIATÓW
Producenci umieszczają informacje nie tylko na jajkach, ale też na opakowaniach. Najczęściej można znaleźć informacje o wielkości jaj:

  • XL - bardzo duże: 73 g i więcej,
  • L - duże: od 63 g do 73 g,
  • M - średnie: od 53 g do 63 g,
  • S - małe: poniżej 53 g,

oraz o klasie jaj:

  • A - jajka świeże, bez uszkodzonych skorupek
  • B - jajka drugiej klasy albo jajka utrwalone (np. schłodzone)
  • C - jajka niesortowalne, do celów przemysłowych.

Przeczytaj także w serwisie Gazetalubuska.pl:

50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska