Szef kuchni w zielonogórskim hotelu Polan, Jan Stodulski, poleca nadziewaną kaczkę.
Przygotował ją na spotkanie z przyjaciółmi. Wyglądała i smakowała doskonale. Jej przyrządzenie wymaga trochę pracy, ale czego się nie robi dla kulinarnego efektu.
Chyba najtrudniejszą czynnością dla kogoś, kto pierwszy raz taką kaczkę przyrządza, jest usunięcie z niej kości. Szczególnie ostrożnie trzeba to robić przy kaczym grzbiecie, gdzie mięsa jest mało, a skóra cienka. Kości z dolnej części kaczych nóg, zwanych pałkami, można zostawić. To samo dotyczy skrzydełek.
Nadziewaną kaczkę piecze się około dwóch godzin w średnio nagrzanym piekarniku (180 st. C), co jakiś czas polewając wytopionym z niej tłuszczem, żeby się nie wysuszyła.
Pod koniec pieczenia obieramy jabłka (najlepiej kwaśne), kroimy je w cząstki i posypujemy majerankiem. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłka i obu stron, uważając, żeby się nie rozpadły.
Po wyjęciu kaczki z piekarnika, przekładamy ją na półmisek. Dekorujemy jabłkami i gałązkami natki pietruszki. Potem kroimy na kawałki.
- Jak coś zostanie po przyjęciu, żaden kłopot. Tak przyrządzony ptak jest też bardzo smaczny na zimno - przekonuje Jan Stodulski.
Do nadziewanej kaczki najlepiej pasuje surówka z modrej kapusty z rodzynkami i powidłami. Oprócz niej można podać np. marchewkę ze słonecznikiem.
Kaczka mistrza Jana
Składniki:
Przygotowanie:
1. Kaczkę umyć i wyłuskać z kości. Natrzeć majerankiem, także w środku.
2. Pierś kurczaka, schab i polędwiczkę pokroić w kostkę.
3. Mieloną karkówkę wymieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Dodać kieliszeczek winiaku.
4. Wypełnić wnętrze kaczki nadzieniem. Wykałaczkami spiąć otwory (także ten od szyi, zawijając skórę do środka).
5. Położyć na natłuszczonej brytfance i piec w średnio nagrzanym piekarniku około dwóch godzin. Jeśli piekarnik byłby zbyt gorący, kaczka mogłaby pęknąć.
Kaczkę można nadziać na wiele sposobów. Przygotowując np. mieloną masę z drobiowych serc, wątróbek i żołądków i mieszając ją z pokrojonymi w kostkę mięsem drobiowym. Można też po prostu napełnić ją jabłkami z dodatkiem majeranku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?