Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaczka na przyjęcie

(zka)
Nadziewaną kaczkę poleca Jan Stodulski
Nadziewaną kaczkę poleca Jan Stodulski fot. Grażyna Zwolińska
Na specjalne okazje jak np. przyjęcia, żeby zabłysnąć kulinarnym kunsztem, trzeba przyrządzić coś szczególnego.

Szef kuchni w zielonogórskim hotelu Polan, Jan Stodulski, poleca nadziewaną kaczkę.

Przygotował ją na spotkanie z przyjaciółmi. Wyglądała i smakowała doskonale. Jej przyrządzenie wymaga trochę pracy, ale czego się nie robi dla kulinarnego efektu.
Chyba najtrudniejszą czynnością dla kogoś, kto pierwszy raz taką kaczkę przyrządza, jest usunięcie z niej kości. Szczególnie ostrożnie trzeba to robić przy kaczym grzbiecie, gdzie mięsa jest mało, a skóra cienka. Kości z dolnej części kaczych nóg, zwanych pałkami, można zostawić. To samo dotyczy skrzydełek.

Nadziewaną kaczkę piecze się około dwóch godzin w średnio nagrzanym piekarniku (180 st. C), co jakiś czas polewając wytopionym z niej tłuszczem, żeby się nie wysuszyła.

Pod koniec pieczenia obieramy jabłka (najlepiej kwaśne), kroimy je w cząstki i posypujemy majerankiem. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłka i obu stron, uważając, żeby się nie rozpadły.

Po wyjęciu kaczki z piekarnika, przekładamy ją na półmisek. Dekorujemy jabłkami i gałązkami natki pietruszki. Potem kroimy na kawałki.
- Jak coś zostanie po przyjęciu, żaden kłopot. Tak przyrządzony ptak jest też bardzo smaczny na zimno - przekonuje Jan Stodulski.

Do nadziewanej kaczki najlepiej pasuje surówka z modrej kapusty z rodzynkami i powidłami. Oprócz niej można podać np. marchewkę ze słonecznikiem.

Kaczka mistrza Jana

Składniki:

  • ładna kaczka
  • 80 dag mielonej karkówki
  • 50 dag mięsa z piersi kurczaka
  • 30 dag schabu
  • 30 dag wieprzowych polędwiczek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 50 g winiaku.

    Przygotowanie:

    1. Kaczkę umyć i wyłuskać z kości. Natrzeć majerankiem, także w środku.
    2. Pierś kurczaka, schab i polędwiczkę pokroić w kostkę.
    3. Mieloną karkówkę wymieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Dodać kieliszeczek winiaku.
    4. Wypełnić wnętrze kaczki nadzieniem. Wykałaczkami spiąć otwory (także ten od szyi, zawijając skórę do środka).
    5. Położyć na natłuszczonej brytfance i piec w średnio nagrzanym piekarniku około dwóch godzin. Jeśli piekarnik byłby zbyt gorący, kaczka mogłaby pęknąć.

    Kaczkę można nadziać na wiele sposobów. Przygotowując np. mieloną masę z drobiowych serc, wątróbek i żołądków i mieszając ją z pokrojonymi w kostkę mięsem drobiowym. Można też po prostu napełnić ją jabłkami z dodatkiem majeranku.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska