MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak w sosie śmietanowo- tymiankowym (przepis)

Redakcja
Zdjęcie symboliczne.
Zdjęcie symboliczne. Fotolia
Ten ciekawy przepis na kurczaka przesłała na nasz konkurs Czytelniczka Katarzyna Gościniak .

Konkurs kulinarny:**Wygraj zaproszenie na warsztaty kulinarne**

Składniki:
* 2 ćwiartki z kurczaka + 2 nóżki
* sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
* olej do smażenia
* 1 duża cebula
* 375 ml śmietanki 18%
* 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
* 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
* 1 łyżeczka suszonych ziół (u mnie prowansalskie)

Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy, obieramy dokładnie za skóry, rozdzielamy ćwiartki na 2 części, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 15 minut . W tym czasie cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy. Do śmietany dodajemy tymianek, sól, pieprz, zioła, paprykę słodką, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka na mocnym ogniu ok 15 minut, wyjmujemy. Na tm samym oleju smażymy cebulkę na złoty kolor, odlewamy nadmiar oleju, wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy, dodajemy 0,5 szklanki wody, kurczaka, dusimy pod przykryciem ok 15 minut.

Danie podawać z ryżem lub ziemniaczkami. W moim wydaniu to ziemniaczki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska