Lubuski Kongres Gospodarczy 2018 rozpoczęła dyskusja na temat wyzwań nowej Europy. Zaproszeni goście rozmawiali o nowych priorytetach finansowych Unii Europejskiej, a także szansach rozwoju Lubuskiego po 2020 Roku. A to dopiero początek wielkiego, trzydniowego wydarzenia.

Lubuski Kongres Gospodarczy 2018 obfitować będzie w szereg dyskusji na ważne dla regionu tematy dotyczące m.in. nowoczesnej przedsiębiorczości i technologii, które zmieniają świat, nowoczesnych metodach leczenia, gospodarce kosmicznej oraz sile młodych.

W czwartek spotkania w Filharmonii Zielonogórskiej zakończy uroczysta gala. Natomiast od piątku kongres przenosi się poza Zieloną Górę - do Parku Naukowo-Technologicznego w Nowym Kisielinie, Centrum Energii Odnawialnej w Sulechowie, Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze oraz Ośrodka Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.

W ostatni dzień (13 października) warto wybrać się do Kalska na największe w regionie Targi Aktywności i Zdrowej Żywności.
- Zapraszamy mieszkańców do spróbowania jak smakuje Lubuskie. Na warsztaty z Ewą Chodakowską zapisało się ponad 300 osób, a chętnych było o wiele więcej. Swoje produkty prezentować będzie 132 wystawców związanych z produktami tradycyjnymi, winiarstwem, doradztwem dietetycznym, fitnessem – zachęca Joanna Malon.

Dzień 2 – 12 października 2018 (piątek)

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu zielonogórskiego w Kalsku
11.00-12.30 - Współczesne wyzwania producentów żywności

PANELE

- Czy HACCP, GMP i GHP są rzeczywiście potrzebne?
- Co zrobić, żeby zmniejszyć „papierologię”?
- Czy branża branży nie równa? Kto ma lepiej a kto gorzej?
- Kto może przyjść i nas skontrolować?

PRELEGENCI:

  • lek. wet. Jacek Kucharski (Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii Główny Inspektorat Weterynarii)
  • Przedstawiciel Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  • Anna Pyszczek (haccpdlaciebie.pl)
  • dr Justyna Korycka (Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o.)
  • Jarosław Ławrynowicz (Kierownik Wydziału Kontroli, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
  • dr inż. Bartłomiej Koźniewski (Jars Sp. z o.o.)

12.30-13.00 - Hol budynku – lunch

13.00-14.30 - Nowoczesne trendy w produkcji żywności

PANELE
- Czy społeczeństwo potrzebuje zmian? Jakie są nowoczesne trendy w produkcji żywności?
- Czy wprowadzenie zmian przynosi zyski czy powoduje straty dla producenta?
- Kto wyznacza aktualne trendy i dlaczego? Co jest miarą sukcesu w tym aspekcie?
- Co w tym przypadku oznacza idea „Just in time”

PRELEGENCI:

  • Mateusz Kowalewski (HORTIMEX PLUS Sp. z o.o. Sp. K.)
  • Michał Czerwiński (PurellaFood Sp. z o.o.)
  • Łukasz Marach (MLB Biotrade Sp. z o.o.)
  • Marek Kołodziejski (Ton Color Marek Kołodziejski)
  • Marek Jackowski (JACK P.P.U.H. Piekarnia Bagietka)
  • Adam Lubocki (JACK P.P.U.H. Piekarnia Bagietka)

MODERATOR:

  • Agnieszka Cegielska

Centrum Energetyki Odnawialnej Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie

10.00-12.00 Miasto przyszłości czyli jakie? Rola czynnika green oraz smart w samorządach

- Smart City podstawą rozwoju polskich miast
- Inteligentne projekty infrastrukturalne a bezpieczeństwo w miastach
- Mobilność miast i metropolii przyszłości
- Skuteczne ograniczenie niskiej emisji zanieczyszczeń – zielona energia i efektywność energetyczna

12.30-13.00 Hol budynku – lunch

12.30-14.30 Innowacje sposobem na rozwój przedsiębiorczości

- Przemysł 4.0 a Nauka 2.0
- Rozwój przedsiębiorstwa w oparciu o komercjalizację
- Start-upy motorem napędowym lokalnej gospodarki
- Zróżnicowane źródła finansowania działalności innowacyjnej

14.30-15.00 Rozmowy kuluarowe

Park Naukowo-Technologiczny Uniwersytetu Zielonogórskiego w Nowym Kisielinie

10.00-12.00 - Parki Naukowo – Technologiczne wymiana doświadczeń, dyskusja o innowacji i jej wdrażaniu we Francji, Niemczech i Polsce

- Park Naukowo-Technologiczny w Dortmundzie
- Paryski Ośrodek Naukowy Miasto Nauki i Przemysłu
- Poznański Park Naukowo Technologiczny
- Park Naukowo-Technologiczny Uniwersytetu Zielonogórskiego
- Park Naukowo-Technologiczny w Cottbus
- DYSKUSJA: paneliści plus pytania od uczestników

12.00-12.45 - Hol budynku – lunch

12.45-14.30 - Marketing on-line, budowa i strategia marki na rynkach

- Budowanie strategii marki
- O narzędziach mogących pomóc stworzyć silną strategię własnej firmy
- 11 kroków do zbudowania silnej marki
- Nowoczesne trendy w marketingu
- Światowy content marketing
- DYSKUSJA: paneliści plus pytania od uczestników

14.30-15.00 - Rozmowy kuluarowe.

Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze
11.00-12.30 - Winiarstwo sposobem na biznes

BLOK 1: Winiarstwo sposobem na biznes (11.00-12.30)
Od winnicy do winiarni.
- Ustawodawstwo dotyczące produkcji winiarskiej.
- Wino formą inwestycji – Ile to kosztuje? Ile można zarobić?
- Kaprysy konsumentów, czyli winne preferencje.
- Polscy producenci wina – biznes na polskich winach.

PRELEGENCI:

  • Zbigniew Turnau (Winnica Turnau)
  • Marek Krojcig (Winnica Stara Winna Góra)
  • dr hab. inż. Andrzej Greinert (Uniwersytet Zielonogórski)
  • Aleksander Kremer (Wina Świata)
  • Renata Wiśniewska (Winnica Saint Vincent)

MODERATOR

  • Robert Makłowicz

12.30-13.00 - Hol budynku – lunch

13.00-14.30 - Współczesne trendy winiarskie

BLOK 2: Współczesne trendy winiarskie (13.00-14.30)
- Systemy fermentacyjne stosowane we współczesnym winiarstwie.
- Współczesne trendy w winiarstwie.
- Zdrowie w kieliszku czerwonego wina.
- Niechlubne tajemnice wina.

PRELEGENCI:

  • Maciej Nowicki (Winicjatywa.pl)
  • Krzysztof Fedorowicz (Winnica Miłosz)
  • Kinga Kowalewska – Koziarska (Winnica Kinga)
  • dr inż. Bogna Latacz (Uniwersytet Zielonogórski)
  • Jarosław Kliks (Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o.)
  • dr inż. Joanna Chmielewska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

MODERATOR

  • Robert Makłowicz