Pizza w Polsce od lat jest najpopularniejszym daniem zamawianym online z dostawą do domu lub biura. Potrawy kuchni włoskiej to aż 61 proc. zamówień z dostawą, a wśród nich prym wiedzie właśnie pizza, która 9 lutego ma swoje wielkie święto! To właśnie tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
TU ZJESZ NAJLEPSZĄ PIZZĘ:
Korzystając z okazji, przygotowaliśmy dla was ranking najlepszych pizzerii w województwie lubuskim, który powstał na podstawie danych i głosów oddanych na serwisie TripAdvisor. W rankingu podajemy 18 lokalizacji z całego naszego regionu - są tu miasta od północy do południa Lubuskiego. Skorzystajcie z naszych - i smakoszy z TripAdvisor - polecajek i bawcie się dziś... smacznie!
Polacy kochają pizzę - danie nie kłamią!
Dane pokazują, że większymi od Polaków smakoszami pizzy okazują się jedynie mieszkańcy Szwecji, gdzie kuchnia włoska stanowi aż 75 proc. zamówień w dostawie.
- W Niemczech to 46 proc. (również tu pizza to najpopularniejsza potrawa w dostawie),
- w Austrii - 22 proc.,
- w Turcji - 21 proc.,
- w Argentynie - 20 proc.,
- w Grecji - 18 proc.,
- a w USA - 17 proc.
Międzynarodowy Dzień Pizzy - poznaj historię święta i samej pizzy
Choć za twórców kultowej dziś pizzy uznaje się kucharzy z Napolu, to pierwsze tego typu dania robiono już w starożytnej Grecji. Antyczni Grecy piekli placek z ziołami i polewali go oliwą. Co ciekawe, serwowano go najpierw na terenie dzisiejszej Italii.
W starożytnym Egipcie takie okrągłe placki służyły jako sposób zapłaty. We Włoszech pizza z dodatkiem ziół zaczęła robić furorę dopiero w XVIII wieku.
Słynna i nadal popularna margerita jest zasługą królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która pokochała ten placek z mozarellą. W 2009 roku Komisja Europejska uznała pizzę neapolitańską za wyrób tradycyjny i przyznała jej certyfikat TSG. To oznacza, że może być ona robiona według ściśle określonej receptury.
Pizza zawojowała świat po II wojnie światowej
Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.
Wolisz rzymską, czy neapolitańską?
We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto (od 1 do 2 cm), aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maks. 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.
PRZECZYTAJ TEŻ:
WIDEO: Bigos to idealna potrawa na zimę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?