Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza pizza w Lubuskiem - tu taką zjesz! Dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, łapcie nasze polecajki!

sn
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mamy dla was ranking najlepszych pizzerii w województwie lubuskim, który powstał na podstawie danych i głosów oddanych na serwisie TripAdvisor. Poznajcie TOP 18 pizzerii z Lubuskiego -  są to lokale z różnych miejscowości w naszym województwie! Skorzystajcie z tych polecajek i bawcie się dziś... smacznie!
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mamy dla was ranking najlepszych pizzerii w województwie lubuskim, który powstał na podstawie danych i głosów oddanych na serwisie TripAdvisor. Poznajcie TOP 18 pizzerii z Lubuskiego - są to lokale z różnych miejscowości w naszym województwie! Skorzystajcie z tych polecajek i bawcie się dziś... smacznie! pexels.com
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To wielki powód do świętowania... wyborną pizzą! A gdzie taką zjeść? Jakie lubuskie pizzerie serwują najlepsze pizze? Sprawdziliśmy i mamy dla Was ranking najlepszych pizzerii w naszym województwie.

Pizza w Polsce od lat jest najpopularniejszym daniem zamawianym online z dostawą do domu lub biura. Potrawy kuchni włoskiej to aż 61 proc. zamówień z dostawą, a wśród nich prym wiedzie właśnie pizza, która 9 lutego ma swoje wielkie święto! To właśnie tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.

TU ZJESZ NAJLEPSZĄ PIZZĘ:

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mamy dla was ranking najlepszych pizzerii w województwie lubuskim, który powstał na podstawie danych i głosów oddanych na serwisie TripAdvisor. Poznajcie TOP 18 pizzerii z Lubuskiego -  są to lokale z różnych miejscowości w naszym województwie! Skorzystajcie z tych polecajek i bawcie się dziś... smacznie!

Najlepsza pizza w Lubuskiem - tu taką zjesz! Dziś jest Międz...

Korzystając z okazji, przygotowaliśmy dla was ranking najlepszych pizzerii w województwie lubuskim, który powstał na podstawie danych i głosów oddanych na serwisie TripAdvisor. W rankingu podajemy 18 lokalizacji z całego naszego regionu - są tu miasta od północy do południa Lubuskiego. Skorzystajcie z naszych - i smakoszy z TripAdvisor - polecajek i bawcie się dziś... smacznie!

Trwa głosowanie...

Jaką pizzę lubisz najbardziej?

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Polacy kochają pizzę - danie nie kłamią!

Dane pokazują, że większymi od Polaków smakoszami pizzy okazują się jedynie mieszkańcy Szwecji, gdzie kuchnia włoska stanowi aż 75 proc. zamówień w dostawie.

  • W Niemczech to 46 proc. (również tu pizza to najpopularniejsza potrawa w dostawie),
  • w Austrii - 22 proc.,
  • w Turcji - 21 proc.,
  • w Argentynie - 20 proc.,
  • w Grecji - 18 proc.,
  • a w USA - 17 proc.

Międzynarodowy Dzień Pizzy - poznaj historię święta i samej pizzy

Choć za twórców kultowej dziś pizzy uznaje się kucharzy z Napolu, to pierwsze tego typu dania robiono już w starożytnej Grecji. Antyczni Grecy piekli placek z ziołami i polewali go oliwą. Co ciekawe, serwowano go najpierw na terenie dzisiejszej Italii.

W starożytnym Egipcie takie okrągłe placki służyły jako sposób zapłaty. We Włoszech pizza z dodatkiem ziół zaczęła robić furorę dopiero w XVIII wieku.

Słynna i nadal popularna margerita jest zasługą królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która pokochała ten placek z mozarellą. W 2009 roku Komisja Europejska uznała pizzę neapolitańską za wyrób tradycyjny i przyznała jej certyfikat TSG. To oznacza, że może być ona robiona według ściśle określonej receptury.

Pizza zawojowała świat po II wojnie światowej

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

Wolisz rzymską, czy neapolitańską?

We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto (od 1 do 2 cm), aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maks. 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

WIDEO: Bigos to idealna potrawa na zimę

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska