5/11
Składniki:...
fot. Andrzej Szozda

Makowiec

Składniki:
40 dag mąki pszennej
15 dag masła
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
pół utłuczonej laski wanilii lub otarta skórka z połowy cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
masa makowa

Przygotowanie:
Do przesianej mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w 3 łyżkach śmietany. Ciasto posiekać nożem. Zagnieść.

Ciasto rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta wielkości duże formy do pieczenia. Nałożyć masę makową i szybko zwinąć w rulon. Dokładnie zalepić końce.

Całość zawinąć luźno w pergamin albo folię aluminiową (między ciastem a papierem bez trudu powinna się zmieścić nasza dłoń). Ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Odczekać godzinę. Włożyć do średnio gorącego piekarnika. Piec 45-50 minut.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

6/11
Składniki:...
fot. Piotr Krzyżanowski

Pasztet z zielonym pieprzem

Składniki:
50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:
Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę, dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy.

Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy. Surową wątróbkę mielimy. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem mielimy dwukrotnie. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy - jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy.

Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

7/11
Składniki:...
fot. Waldemar Wylegalski

Żur wielkanocny w chlebie

Składniki:
Biała kiełbasa 200 gr.
Jaja ugotowane na twardo 2 szt.
Zakwas chlebowy 0,5 litr.
Czosnek roztarty 30 gr.
Majeranek 20 gr.
Śmietanka 36% 100 ml.
Sól, pieprz do smaku
Chleb z formy kwadratowy lub okrągły

Przygotowanie:
W 2 litrach wody parzymy białą kiełbasę na bardzo wolnym ogniu, kiełbasę wyciągamy i po ostygnięciu kroimy w plastry.

Do otrzymanego wywaru dodajemy czosnek , majeranek, zakwas doprawiamy przyprawami, po zagotowaniu zaprawiamy śmietanką.

Z chleba wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy, gotowy żurek podajemy z pokrojonym jajem na twardo i białą kiełbasą.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

8/11
Składniki:...
fot. Archiwum

Sernik

Składniki:
35 dag serka homogenizowanego
35 dag twarogu trzykrotnie mielonego
20 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki
125 ml kwaśnej śmietany
łyżka mąki kukurydzianej
cukier puder

Przygotowanie:
25 dag serka utrzeć z twarogiem i 10 dag cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą. Resztę serka połączyć z pozostałą mąką. Mieszając, dodać cukier i 3–4 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wylepić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem, piec 10–15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec ok. 50 min. Wyjąć i pozostawić w formie aż ostygnie. Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka to dobra okazja do spacerów i spotkań ze znajomymi. Gdzie spędzamy czas?

Majówka to dobra okazja do spacerów i spotkań ze znajomymi. Gdzie spędzamy czas?

Zobacz również

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?