1/11
Składniki:...
fot. Archiwum

Mazurek migdałowy

Składniki:
10 dag migdałów
7 żółtek
1/2 szklanki cukru
4 białka
10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
masło i cukier do blachy
migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji
gotowy lukier

Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

Gwiazdy i ich sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy:

Źródło: Dzień Dobry TVN

2/11
Składniki:...
fot. www.smacznapyza.blogspot.com

Schab ze śliwkami

Składniki:
kawałek schabu ok 70-80 dkg
30 dkg suszonych śliwek
sól
pieprz
olej
2 łyżeczki marynaty do mięs pieczonych

Przygotowanie:
Schab na dobę namoczyć w dobrze osolonej wodzie. Wyjąc osuszyć. Długim nożem zrobić wzdłuż dwa otwory na wylot. Do otworów z obu stron wepchnąć tyle śliwek ile się zmieści.

Marynatę wymieszać z olejem i pieprzem natrzeć mięso. Brytfannę zwilżyć olejem położyć mięso i przykryć folią aluminiową w miarę szczelnie całość. Piec ok 40 min w temp 220 st. Potem zdjąć folię aluminiową i podpiec mięso do ładnego zrumienienia ok 30. min.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

3/11
Składniki:...
fot. Waldemar Wylegalski

Babka wielkanocna

Składniki:
50 dag maki
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie drożdży instant
2/3 szklanki cukru
8 żółtek
4 białka
15 dag masła
rodzynki
migdały
skórka pomarańczowa
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki spirytusu
1/4 łyżeczki szafranu
tłuszcz do formy

Przygotowanie:
Szafran zalać spirytusem. Mleko zagotować, wsypać 10 łyżek mąki i 1 łyżkę cukru, rozetrzeć, przestudzić, dodać resztę mąki wymieszanej z drożdżami, wyrobić, odstawić.

Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do ciasta z roztopionym i przestudzonym masłem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli, wyrobić.

Szafran odcedzić, zachowując spirytus. Ubić białka, domieszać do masy z bakaliami i spirytusem, formę natłuścić, włożyć ciasto, piec 30 min w 200°C, zmniejszyć do 180°C, piec 20 min, polukrować.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

4/11
Składniki:...
fot. Waldemar Wylegalski

Jajka faszerowane

Składniki:
6 jajek
15 dag szynki w kawałku
szczypiorek drobny
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy, kroimy na pól wyjmujemy żółtko, szynkę drobno kroimy lub ścieramy na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, żółtka rozdrabniamy widelcem łączymy z szynką i szczypiorkiem.

Majonez mieszamy z chrzanem dodajemy sól pieprz i mieszamy z farszem. Napełniamy połówki jaj farszem na każdy kładziemy kleks majonezu posypujemy szczypiorkiem.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To były emocjonujące derby piłkarskie. Podział punktów w meczu Odry z Lechią

To były emocjonujące derby piłkarskie. Podział punktów w meczu Odry z Lechią

Zdrowie pod kontrolą, czyli darmowe badania w Focus Mall w Zielonej Górze

Zdrowie pod kontrolą, czyli darmowe badania w Focus Mall w Zielonej Górze

Tak wyglądali zielonogórzanie 500 lat temu! Znamy wyniki badań archeologicznych

Tak wyglądali zielonogórzanie 500 lat temu! Znamy wyniki badań archeologicznych

Zobacz również

Grand Prix Chorwacji. Bartosz Zmarzlik zaczął od finału [zdjęcia]

Grand Prix Chorwacji. Bartosz Zmarzlik zaczął od finału [zdjęcia]

Utwór "Muzyka gestów" Jakuba Junga zwyciężył w Konkursie Młodych Kompozytorów

Utwór "Muzyka gestów" Jakuba Junga zwyciężył w Konkursie Młodych Kompozytorów