1/44
Prawdopodobnie najbardziej ikonicznym daniem Amsterdamu jest...
fot. Skitterphoto, Pixabay.com, zdjęcie ilustracyjne

Amsterdam – Niderlandy (dawniej Holandia)

Prawdopodobnie najbardziej ikonicznym daniem Amsterdamu jest przystawka, podawana w każdym barze: bitterballen, czyli pulpeciki w panierce. Bierze się je w palce, a przed zjedzeniem macza w musztardzie lub dowolnym innym sosie czy dipie.

2/44





Andora – Andora

Escudella to narodowa potrawa w niewielkim państwie Andora, zagubionym wśród Pirenejów. To potrawka mięsna, szczególnie chętnie jedzona zimą i w święta. Można w niej znaleźć kawałki kurczaka, jagnięciny, kiełbaski butifarra, a nawet świńskie ryje, z dodatkiem ziemniaków i kapusty.

3/44
Musaka to sztandarowa grecka zapiekanka z baraniną, z...
fot. RmX86, Pixabay.com, zdjęcie ilustracyjne

Ateny – Grecja

Musaka to sztandarowa grecka zapiekanka z baraniną, z dodatkiem pomidorów, czosnku i cebuli, szczodrze posypana serem, często podawana z sosem beszamelowym.

4/44
Ajwar to pasta warzywna, chętnie jedzona na całych...
fot. janevershinin, 123RF.com, zdjęcie ilustracyjne

Belgrad – Serbia

Ajwar to pasta warzywna, chętnie jedzona na całych Bałkanach. W Belgradzie prawdopodobnie serwuje się najlepszy ajwar w regionie, wyrabiany z papryki i bakłażanów.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ryk potężnych maszyn. Tak wyglądała parada motocyklistów w Żarach

Ryk potężnych maszyn. Tak wyglądała parada motocyklistów w Żarach

Dominikana w Lubuskiem? Palma, lazurowa woda i drobny piach... Ludzie już tu pływają!

Dominikana w Lubuskiem? Palma, lazurowa woda i drobny piach... Ludzie już tu pływają!

W Szprotawie rywalizują najlepsi młodzi lekkoatleci!

W Szprotawie rywalizują najlepsi młodzi lekkoatleci!

Zobacz również

W Gorzowie zapanowało bezkrólewie. Warta i Stilon podzieliły się punktami

W Gorzowie zapanowało bezkrólewie. Warta i Stilon podzieliły się punktami

W Szprotawie rywalizują najlepsi młodzi lekkoatleci!

W Szprotawie rywalizują najlepsi młodzi lekkoatleci!